La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha advertit JxCat que "no hi ha acords estèrils quan parlen de garantir drets". La dirigent anticapitalista ha respost d'aquesta manera la portaveu de JxCat, Gemma Geis, que ha qualificat l'acord entre ERC i la CUP d'"estèril". "L'acord de renda bàsica universal no es toca", ha alertat afegint que "és la base de la llibertat republicana que diuen defensar". "Si no volen garantir aquests drets, ja ens diran com ho volen fer", ha reptat.

Reguant també ha demanat que els postconvergents deixin d'utilitzar el concepte d'"unitat" com una "arma llancívola" i els ha instat a sumar-se a l'acord. "El full de ruta independentista no es pot quedar tancat als despatxos. Tenim la mà estesa per avançar cap a la independència i ho hem de fer de forma conjunta", ha reivindicat. 

La parlamentària anticapitalista també ha volgut aclarir que el projecte d'emancipació nacional va lligat als drets socials i ha alertat: "Venim a culminar un nou embat de ruptura amb l'Estat" perquè, segons ha dit, moltes de les demandes de la societat catalana no tenen cabuda al marc constitucional espanyol. 

Dolors Sabater CUP - acn

La cap de llista cupaire, Dolors Sabater, no ha intervingut en aquest segon debat. Sí que ho va fer en el primer partint-se el torn amb Laia Estrada / Foto: Sergi Alcàzar

"Som conscients de la limitació de la institució autonòmica però no ens podem quedar en l'acumulació de greuges, hem d'avançar", ha instat després d'exposar alguns dels objectius de la seva formació com són la renda bàsica universal, un programa social i econòmic per combatre els efectes de la crisi de la Covid, blindar serveis essencials com la llum, l'aigua i el gas o la creació d'una farmacèutica pública. "Més enllà de les mesures pal·liatives, el que cal és canviar la manera de funcionar. És indispensable un programa que doni resposta immediata a la crisi que vivim i que permeti avançar legislativament", ha defensat.

Illa, el "majordom"

Per altra banda, Reguant ha carregat amb força contra el candidat del PSC, Salvador Illa, a qui ha acusat de "majordom" de les elits de l'Ibex-35 i d'aliar-se amb el PP, Ciutadans i "el partit feixista de Vox". També li ha retret que doni l'esquena a la repressió i els repressaliats pel procés.

També a mode de rèplica a les acusacions d'Illa, Reguant ha fet gala del caràcter antisistema i anticapitalista de la CUP recordant que la sortida de la crisi del 2008 va tenir conseqüències que encara ara pateixen "les classes treballadores". També ha vaticinat que els fons europeus de recuperació es dirigiran a "les empreses parasitàries de l'Estat" i que vindran acompanyats de "retallades en drets socials". "L'esquerra europea ha de dir prou. A quin costat es posarà el Govern: al de les empreses o al de la gent?", ha plantejat.