La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, creu que és "molt difícil" que la seva formació i el Govern arribin a un acord de Pressupostos abans del 9 de novembre, la data que s'ha fixat la Generalitat per aprovar els comptes al Consell Executiu. En concret, Reguant ha indicat que "en un procés de deliberació col·lectiva de la candidatura, és molt difícil que abans del 9 de novembre s'hagi reconduït la situació actual". En aquest context, cal sumar que la CUP ha d'activar els mecanismes previstos per adoptar la decisió d'acord amb la militància, segons ha expressat la portaveu cupaire en una entrevista a Europa Press.

Eulàlia Reguant ha refermat la idea que estan "molt lluny" de validar els pressupostos de 2022 i ha alertat que al Govern "se li està acabant el temps". Paral·lelament, la diputada de la CUP ha subratllat que seria una "mala notícia" que no poguessin aprovar aquests comptes. Per tant, donat "l'estat de les negociacions", la portaveu cupaire veu complicat convocar les assemblees abans del 9 de novembre.

Tanmateix, la parlamentària defensa que, en tot moment, buscaran "no aixecar-se de la taula" i manifesta que demanaran al Govern que doni resposta a peticions de "sentit comú i de consens social".

"El Govern és un despropòsit"

En la mateixa entrevista, Eulàlia Reguant ha carregat contra l'executiu d'ERC i Junts, un Govern que qualifica de "despropòsit", "sense un horitzó clar" i ha dit que "costa saber què pensa l'Executiu de les coses". Reguant critica la "manca de full de ruta" i sosté que això "dificulta avançar", de manera que creu que la CUP "podria contribuir com a part del moviment independentista a construir un horitzó compartit".

Una de les propostes que porta la CUP a les negociacions és destinar una partida de 1.000 milions d'euros a habitatge, però explica Reguant que els comptes preveuen uns 600 milions per a aquesta partida. De fet, la portaveu cupaire recorda que aquesta petició formava part de l'acord d'investidura i és especialment crítica amb el fet que "la major part dels diners pressupostats es destinin a promoció d'habitatge de fons privats, encara que sigui de lloguer social".

La moratòria de les bales de foam, element de discòrdia

Un dels elements que Eulàlia Reguant posa al damunt de la taula com a factor que dificulta les negociacions pressupostàries és que els partits que formen el Govern votessin recentment al Parlament en contra de la moratòria a l'ús de bales de foam. L'altre condicionant és l'aprovació d'un decret d'energies renovables que, a parer de la CUP, "no respon" al que havien pactat amb l'executiu.

 

Imatge principal: La portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, dirigint-se al faristol del Parlament. Sergi Alcàzar.