La Comissió d'Interior del Parlament ha aprovat una proposta de resolució que insta el Govern a modificar el protocol dels Mossos sobre la utilització del foam "amb l'objectiu de minimitzar el risc de ser lesiu". Concretament, s'ha aprovat un text acordat entre ERCJunts i els comuns en el marc d'una proposta de resolució presentada per En Comú Podem. El text aprovat estableix que "com a criteri general, sense perjudici que es pugui contemplar alguna especificació justificada per casos molt excepcionals i d'extrema gravetat" les llançadores de 40mm hauran d'utilitzar-se amb l'autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu. En canvi, s'ha rebutjat una moratòria del foam, com proposaven els comuns.

El text aprovat sobre el protocol també diu que s'avisarà prèviament a la ciutadania i que haurà de quedar "perfectament registrada la traçabilitat" i que, en cap cas, es podrà disparar a l'alçada del cap.

El diputat d'En Comú Podem Marc Parés entén que amb l'aprovació d'aquesta transacció es fan "passos endavant" perquè si el Govern compleix el mandat parlamentari hi haurà un nou protocol. El diputat també ha defensat que cal una moratòria en la utilització del foam fins que hi hagi les conclusions de la comissió d'estudi del model policial. Però aquesta proposta s'ha rebutjat i només ha obtingut el suport d'En Comú Podem i la CUP.

La CUP, allunyada

Precisament, la moratòria del foam va ser un dels pactes entre republicans i anticapitalistes per a la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Concretament s'havia d'aplicar la moratòria fins que es publiqués el protocol, el qual Interior va penjar al web fa un mes però que els anticapitalistes van titllar d'"insult" per ser insuficient.

Així doncs, nova discrepància entre els socis de Govern i la CUP, quan cada dia falta menys perquè es presentin els pressupostos i els grups iniciïn les converses per aprovar-los. Des de la CUP fa dies que avisen que les coses no van bé i lamenten encara no haver vist els números tot i que des de l'Executiu els consideren els socis prioritaris.

L'altre partit que s'ha oferit al Govern per aprovar els pressupostos, el PSC, tampoc sembla estar en sintonia pel que fa al debat de l'ordre públic. Els socialistes ja van criticar que es donés a la CUP la presidència de la Comissió d'estudi sobre el model policial del Parlament. A més, el diputat d'Units Ramon Espadaler va criticar la proposta dels cupaires de crear un òrgan independent per fiscalitzar la policia catalana.

Per la seva banda, Vox, Ciutadans i el PP han carregat contra la proposta dels comuns per pretendre deixar el cos dels Mossos sense eines en situacions conflictives, i han enlletgit a aquest grup que en la seva proposta de resolució no hagin plantejat "cap mitjà substitutiu".

 

Imatge principal: agents dels Mossos disparen foam en una manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél / Foto: ACN