Més problemes amb la vacuna d'AstraZeneca, promoguda per la Universitat d'Oxford. El ministre de l'oficina del gabinet britànic, Michael Cove, ha manifestat en una entrevista a la BBC, que el Regne Unit no compartirà els primers 100 milions de dosis de la vacuna amb la UE, i que els reservarà només per a residents britànics. 

Preguntat per aquesta possibilitat, Cove ha respost amb un "no" i ha afegit que el subministrament de vacunes "que s'han planificat, pagat i programat han de seguir". "No hi haurà cap interrupció en això (...) la nostra prioritat segueix essent vacunar els més vulnerables al Regne Unit", ha apuntat, quan se li ha preguntat si es contemplava la idea d'enviar partides a la UE.

L'actitud defensiva del govern britànic podria explicar algunes de les reaccions que ha tingut l'empresa britànico-sueca en els últims dies. AstraZeneca es va retirar dimecres d'una reunió amb la Unió Europea per parlar de subministraments de vacunes, segons va informar la Comissió Europea. Els alts representants de la UE exigien a la companyia que aportés més explicacions sobre el seu anunci de tallar les administracions de vacunes durant el primer trimestre d'enguany. La polèmica ja ve de fa dies. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va trucar dilluns al conseller delegat d'AstraZeneca per exigir-li que compleixi amb les dates marcades d'acord amb el contracte.

De fet, els lliuraments de la vacuna AstraZeneca / Oxford, després de donar llum verda el regulador europeu, són menors del que estava previst a causa de la caiguda "del rendiment d'una fàbrica", segons s'excusa la companyia britànica. Un anunci que ha disparat les alarmes i se suma a les dificultats en el lliurament de l'altra vacuna de Pfizer-BioNTech. D'altra banda, Von der Leyen ha exigit mecanismes de transparència perquè les farmacèutiques tinguin l'obligació de notificar a les autoritats dels enviaments a tercers països de les dosis de vacunes produïdes al territori europeu.

La comissària de salut Europea, Stella Kyriakides, intenta replicar aquest retard d'AstraZeneca i ha rebutjat la idea de la farmacèutica que el Regne Unit hagi de tenir prioritat sobre la resta d'Europa, encara que hagués signat el contracte amb AstraZeneca abans. 

Coincidint amb aquesta tensió entre el Regne Unit i la UE, un comunicat del Comitè de Vacunes del Robert Koch Institut, el principal òrgan de salut alemany, ha assegurat que no hi ha prou dades que indiquin que la vacuna sigui efectiva en el segment de la població de gent gran. Per tant, aconsellen que no se subministri a majors de 65 anys.

Analistes com Anton Losada ho han interpretat com una forma de negociar d'Alemanya. "Els alemanys sí que han entès com s'ha de negociar amb AstraZeneca", ha indicat.