Els governs del Regne Unit i Espanya han firmat aquest dilluns un acord bilateral perquè els espanyols residents al Regne Unit i els britànics que resideixen a Espanya puguin seguir votant en les eleccions municipals de la seva localitat de residència després del Brexit.

L'acord, el primer que firma el Regne Unit amb un dels 27, l'han firmat a Madrid el secretari d'Estat per a la UE, Marco Aguiriano, i el secretari d'Estat britànic per al Brexit, Robin Walker.

Permetrà que els 300.000 britànics residents en Espanya i els almenys 175.000 espanyols que resideixen al Regne Unit --aquest és el número de registrats però s'estima que n'hi ha molts més-- puguin continuar votant en les eleccions municipals al seu lloc de residència tal com feien fins ara com a ciutadans comunitaris.

"Encara que el Regne Unit es prepara per deixar la UE, continuem sent un país europeu i valorem les contribucions de tots els europeus, vinguin d'on vinguin, al nostre país i la nostra democràcia," ha dit Walker, que confia a firmar molts més acords amb altres països en les "properes setmanes i mesos".

Assegurar els drets dels ciutadans davant del Brexit

Ambdós han destacat que l'acord s'emmarca en l'afany d'ambdós governs per assegurar els drets dels ciutadans davant del Brexit. Aquest conveni s'aplicarà tant si s'aprova l'acord general per al Brexit com si no.

L'acord entrarà en vigor el mateix dia en què es produeixi el Brexit --el Consell de Ministres va autoritzar divendres passat la seva aplicació provisional-. Així, si el Brexit es produeix, com està en principi previst, el 29 de març, els espanyols residents en el Regne Unit podran votar en les municipals britàniques del 2 de maig i, recíprocament, els britànics en les espanyoles del 26 d'aquell mes.

L'acord cobreix també el sufragi passiu, de manera que els residents podran continuar sent candidats a regidors, i inclou una disposició per garantir la continuïtat dels que ja ho són. "Amb aquest acord permetem que algun dia hi hagi un alcalde espanyol a Londres", ha fet broma Aguiriano, després de recordar "la diversitat manifestada sempre per la població de Londres", com ho demostra el seu actual alcalde --de religió musulmana i fill d'immigrants pakistanesos--.

Inscriure's al cens abans del 30 de gener

Això sí, per poder votar el 26 de maig, els britànics residents en Espanya que no s'hagin registrat fins ara s'han d'inscriure al cens abans del 30 de gener.

Tanmateix, de cara les següents convocatòries, l'article 3 estableix que els nacionals britànics han de tenir un període de residència legal i ininterrompuda de tres anys. D'aquesta manera, en les eleccions municipals de 2023, podran participar tots els nacionals britànics que estan inscrits de cara a les eleccions municipals de 2019.

Regne Unit no serà el primer país de fora de la UE on els nacionals poden votar en les eleccions municipals a Espanya --i viceversa--, ja que Espanya té ja acords per això amb Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, el Paraguai, el Perú i Trinitat i Tobago.