El projecte de llei de la comunitat catalana a l'exterior segueix la tramitació parlamentària després que la cambra hagi rebutjat dues esmenes a la totalitat presentades per C's i el PP davant dels 97 vots de JxSí, PSC, CSQP i CUP (amb una abstenció per equivocació a les files cupaires).

Segons ha recordat el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, aquesta llei ha d'afrontar els "actuals problemes de dret a vot de la diàspora, i superar el greu dèficit democràtic" d'aquests ciutadans. Justament, aquest aspecte fonamenta les crítiques de C's i PPC. Per la seva banda, socialistes i comuns ja han assenyalat que aquest registre no es pot considerar un cens electoral.

Drets i deures

La llei reconeix als catalans a l'estranger com a subjectes amb drets i deures, destinataris de les polítiques públiques del Govern, i potencia el registre de catalans a l'exterior com a eina per garantir l'accés a les mesures específiques per a aquest col·lectiu.

A més, posa en relleu el paper que les 140 comunitats catalanes a l'exterior tenen en l'àmbit de la diplomàcia per "potenciar les relacions socials, culturals, econòmiques i polítiques" amb els països amb presència significativa de catalans.

"Mereixen més que la nostra simpatia llunyana, és fonamental que se'ls faciliti formar part de l'esdevenir col·lectiu del nostre poble”, ha assegurat Romeva.

C’s

La diputada de C's, Susana Beltrán, s'ha encarregat de defensar l'esmena a la totalitat del seu grup i ha preguntat a Romeva si "fora del territori de Catalunya" implica que un català a La Rioja s'empararà en aquesta futura llei. També ha lamentat que no es tinguin en compte les normatives internacionals ni espanyola ni europea: "És una llei improductiva, contra natura dels drets que ja tenim i que ens situa fora" de marcs actuals.

PPC

El diputat del PPC, Juan Milián, també ha defensat la seva esmena a la totalitat perquè la norma que impulsa Romeva vol perjudicar, ha assegurat, els interessos de l'Estat i dels catalans. "Potser necessitem una llei nova però no aquesta per controlar i dirigir políticament els de l'exterior, sinó per ajudar i oferir eines, de col·laboració i no de subordinació", ha afirmat essent especialment crític contra el Registre de catalans a l'exterior.