Una vuitantena d'exalcaldes i regidors del PSC i d'ICV al Baix Llobregat han signat un manifest on fan una crida a la participació al referèndum de l'1-O. Dirigents històrics com el primer alcalde de la restauració democràtica a Cornellà, Frederic Prieto, del PSUC i posterior militant d'ICV, han assegurat durant la presentació del manifest aquest dimarts al Prat de Llobregat que "estan cremats" amb les posicions dels partits que van representar ja que, a l'oposar-se al referèndum, "són còmplices" del govern espanyol que vol impedir l'única "via real" per tal que els catalans puguin decidir democràtica i lliurement el seu futur. Els signants també critiquen que alguns ajuntaments, que han de ser les administracions més properes a la ciutadania, no facilitin el cens i les seves instal·lacions per la celebració de la consulta.

La presentació del manifest, que s'ha fet a la plaça de la Vil·la del Prat de Llobregat, municipi governat per ICV, ha comptat amb una nodrida representació dels signants del manifest. Entre d'altres hi havia l'antiga alcaldessa socialista de Sant Boi, Montserrat Gibert, l'exalcalde d'Olesa de Montserrat, Jaume Monné, del PSC, l'actual alcalde de Torrelles de Llobregat, Ferran Puig, o l'exregidor i portaveu d'Unió de Pagesos a la comarca, Lluís Parés. 

El manifest recull que tot i que molts dels signants no comparteixen en la seva totalitat el full de ruta del Govern, entenen "que ja és hora que la ciutadania prengui la paraula i que l'única via real perquè els catalans prenguin la paraula és el referèndum anunciat pel dia 1 d'octubre, vista la impossibilitat de pactar-lo amb l'Estat a curt o mig termini". 

Sobre els paper que han de jugar els ajuntaments, els signants assenyalen que "es neguen" a acceptar que els consistoris, que són les administracions més properes a la ciutadania no facilitin la celebració de la consulta "amb ple respecte per les diverses opinions".

El manifest també fa referència al tracte discriminatori que el govern espanyol ha dispensat a Catalunya en els últims anys a través dels seus instruments polítics i judicials. Aquí, per exemple, l'exalcaldessa de Sant Boi, Montserrat Gibert, ha recordat les reiterades negatives a revisar l'estatut econòmic de Catalunya, la progressiva agressió als drets lingüístics en àmbits com l'educatiu, el cultural, i, sobretot, el menysteniment de la voluntat catalana de disposar d'un autogovern de veritat amb la "grollera" retallada de l'Estatut el 2006.

Per tot això, el manifest convida tothom, "els que votaran sí i els que votaran no", a participar en el referèndum de l'1-O "sense por, amb alegria i entusiasme".