El jutjat d'instrucció número 9 de Madrid ha citat a declarar en qualitat investigada a l'edil d'Ahora Madrid Rommy Arce per un presumpte delicte d'incitació a l'odi després de la querella presentada pel Col·lectiu Professional de la Policia Municipal (CPPM) pels seus tuits considerats ofensius en relació amb els successos ocorreguts a Lavapiés el passat 15 de març.

Segons consta a la interlocutòria datat el 23 de març, i que avui avança El País, l'edil Rommy Arce tindrà que declarar davant de la jutgessa el proper 25 d'abril a les 12.45 hores en qualitat d'investigada i assistida de lletrat.

El jutjat demana Twitter que certifiqui que la regidora és l'autora dels tuits publicats arran de la mort de l'immigrant senegalès Mame Mbaye, de 34 anys, el passat 15 de març, després de la qual cosa es van generar aldarulls al barri de Lavapiés que es van saldar amb sis detinguts i deu ferits.

El jutjat ha admès a tràmit la querella presentada pel sindicat policial en considerar que aquests missatges "fan presumir la possible existència d'un delicte d'incitació a l'odi".

En el primer d'aquests tuits, del mateix 15 de març, Rommy Arce deia que "els ningú són víctimes de la xenofòbia institucional i d'un sistema capitalista que aixeca fronteres interiors i exteriors". "El pecat de Mmame és ser negre, obrer i sense papers", deia la regidora presidenta dels districtes d'Arganzuela i Usera a la xarxa social.

Dos dies després, l'edil va escriure: "Ahir Lavapiés va donar una lliçó de democràcia clamant justícia. Una concentració pacífica va retre homenatge a Mmame Mbaye i va exigir el final de les polítiques migratòries racistes i xenòfobes que priva de drets a les migrants. No més persecucions policials als nostres barris".

En un altre tuit del 17 de març, l'edil del grup de Manuela Carmena exposava que la Llei d'Estrangeria "persegueix, acorrala, discrimina i estigmatitza els manters", la considerava la causa de la mort de Mbaye i exigia el "finalitat de la fustigació policial".

El Jutjat d'Instrucció número 12 de Madrid també ha admès a tràmit una altra querella presentada pel sindicat Unió de Policia Municipal (UPM) contra Juan Carlos Monedero i la regidora Rommy Arce per un presumpte delicte d'incitació a l'odi contra la Policia pels incidents ocorreguts a Lavapiés.

Aquest jutjat també citarà previsiblement a declarar Rommy Arce. Els sindicats policials defensen que el senegalès Mame Mbage va patir l'aturada cardíaca sense que es produís cap intervenció policial, i asseguren que diversos agents que eren a la zona el que van fer va ser provar de reanimar-lo quan els va demanar ajuda un amic.