La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha replicat aquest migdia des del faristol de la sala de premsa del Govern a la proposta de l'executiu del Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició i ha advertit que la sedició no s’ha de reformar sinó que s’ha de derogar. “No hi ha cap país del nostre entorn immediat que tingui tipificat el delicte de sedició”, ha retret.

Budó s’alineava amb aquesta valoració al plantejament que va formular aquest dilluns la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, però discrepa de la que ha exposat el vicepresident, Pere Aragonès, i ERC que s’han mostrat oberts a estudiar la proposta del Govern espanyol per afavorir la situació dels presos, tot i considerar que és només una solució “parcial”.

Per contra, Budó ha insistit que la via que permeti la sortida dels líders independentistes de la presó ha de ser una llei d’amnistia.

artadi

Artadi va advertir que la solució global al conflicte amb Catalunya passa per una amnistia i que el delicte de sedició s'ha de suprimir

Precisament, sobre la reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol, la consellera ha insistit que el fonamental és l’ordre del dia, i que inclogui el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, i no el calendari.

Budó ha replicat a les crítiques de la vicepresidenta, Carmen Calvo, a Torra sobre el bloqueig de la taula de diàleg i li ha advertit, que no serà ella qui decidirà qui s’asseu a aquesta reunió per part de la Generalitat.

Pel que fa a la decisió del Suprem sobre el recurs de cassació de Torra contra la sentència d'inhabilitació que li ha imposat el TSJC, Budó ha assegurat que la reunió del Consell Executiu no ha abodat els efectes d'una inhabilitació, que no donen per fet i que aquesta seria "un fet gravíssim".

Així mateix, ha assegurat que encara no tenen resposta sobre l'informe demanat al Gabinet Jurídic de la Generalitat per conèixer l'itinerari legal i com s'abordaria la substitució i les atribucions de la persona substituta.