El govern espanyol prepara una reforma exprés del delicte de sedició, un esquer a l'independentisme ja que comportaria una rebaixa automàtica de penes per als presos polítics.

Aquesta maniobra, segons avança avui La Vanguardia, tindria el resultat de millorar les relacions amb ERC en plena negociació dels pressupostos i, alhora, desarticular un eventual discurs de l'independentisme, especialment des de Junts, centrat en la denúncia de la repressió en el marc de la campanya electoral de les futures eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquesta doble necessitat del PSOE -i també del PSC- de tirar endavant els pressupostos estatals i de treure algun avantatge en les eleccions catalanes -comptant que no se celebrarien fins a principis del 2021- és el que ha possibilitat que en aquest moment l'executiu de Pedro Sánchez hagi tret del calaix el projecte de reformar el Codi Penal per la via ràpida, una cosa que ja es va apuntar al principi de la legislatura i que després va quedar aparcada.

Rebaixar les condemnes

Encara que el motiu oficial de la reforma seria revisar l'article de sedició perquè és "un article que no es toca des de fa 200 anys" segons declaracions del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, del febrer passat, l'efecte clar seria escurçar les condemnes dels presos del procés.

Segons el mitjà citat, encara que ja es va preveure aquesta possibilitat fa uns mesos, la reforma es va refredar una vegada la cúpula independentista empresonada va passar a gaudir de l'article 100.2 i el tercer grau, amb la qual cosa vivien en un règim de semillibertat. Ara, una vegada els presos polítics han vist com se'ls denegava el gaudi del tercer grau, torna a prendre força la reforma del Codi Penal.

Reforma exprés

La via triada seria la reforma penal, que permet ser aprovada per la via ràpida, sense passar per la comissió de Justícia. Aquesta possibilitat, que compta amb el suport d'Unidas Podemos, situaria el rang més baix de condemna en els tres anys, molt per sota dels vuit actuals, atenint a la proposta feta en aquest sentit pel diputat dels comuns Jaume Asens.

Una vegada aprovada la reforma, aquesta seria d'aplicació retroactiva, ja que afavoreix els que han estat condemnats per aquest delicte, la qual cosa implicaria una reducció automàtica de la pena dels presos polítics. A més, en el supòsit que els exiliats fossin extradits per ser jutjats, també es podrien beneficiar de la reforma.