El redactor del delicte de rebel·lió del Codi Penal l'any 1995, l’exdiputat Diego López Garrido, ha assegurat aquest matí que no pot entendre com la fiscalia atribueix aquest delicte als acusats per l'1-O. "Segons el Codi Penal, no hi va haver rebel·lió".

En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, ha titllat d'"incomprensible" la interpretació que s'està fent del delicte de rebel·lió. "No entenc com els fets que van tenir lloc es poden interpretar com una violència insurreccional", ha afegit.

López Garrido ha explicat que quan va proposar incloure aquest delicte al Codi Penal ho feia per respondre a un "alçament militar armat" amb una "violència física de característiques importants" que forcés una declaració de l'estat de setge.

"En el Codi Penal, la violència no és una hipòtesi. La violència ha de ser un fet constatat. Per tant, és una interpretació jurídicament incorrecta", ha alertat. Tot i això, el catedràtic en Dret Constitucional ha confiat en el sistema judicial espanyol, que ha definit com "un sistema de jutges independents".