Aquest diumenge 14 de febrer Catalunya celebra les eleccions al Parlament més atípiques per la crisi del coronavirus. Es tracta d'uns comicis amb un gran temor a anar a votar per la por als contagis Covid i en què el vot per correu ha assolit una xifra rècord. Gairebé més de 285.000 persones ja han enviat les seves sol·licituds per votar a distància, però encara hi ha molts dubtes al respecte. Un dels més comuns és com i quan es recompten els vots per correu.

La resposta a aquesta qüestió és ben fàcil: el mateix dia de les eleccions amb la resta de vots. El mateix diumenge dels comicis els treballadors de Correus van presencialment al col·legi i l'entreguen a la mesa electoral que correspon a cada sobre. Els membres de la mesa verifiquen que la persona d'aquell vot hagi demanat el vot per correu i que sigui el cens i, un cop tothom ha votat presencialment, els introdueixen a les urnes. Tots aquests tràmits es fan davant de funcionaris, membres de les meses i interventors dels partits, el que assegura que no hi ha irregularitats. Un cop s'ha fet això, es procedeix al recompte de les urnes, on hi ha tots els vots.

mesa electoral eleccions 14 febrer- acn

Imatge: Un assaig de com seran les meses electorals del 14 de febrer / ACN

També cal recordar que un cop feta la sol·licitud del vot per correu a l’Oficina del Cens Electoral, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa el dia de les eleccions.

Fins quan puc votar per correu?

Si encara no has fet la sol·licitud per demanar-lo, ja és tard, ja que ja ha finalitzat el termini. Si ho has fet, el vot per correu es pot entregar al carter quan dugui la documentació al domicili, però també es pot entregar en una oficina de Correus fins a dos dies abans de les eleccions catalanes, és a dir, el 12 de febrer, a les dues del migdia.

Perquè tothom pugui emetre el seu vot, totes les oficines de Correus han ampliat l’horari. Les que habitualment estan tancades a la tarda obriran de dos quarts de cinc a tres quarts de vuit, mentre que al matí l’horari continua ampliat de vuit a tres quarts de tres.  

Unes dades insòlites

Aquest 14-F va fer una crida perquè en aquestes eleccions marcades pel coronavirus es votés per correu i evitar aglomeracions als col·legis electorals, i la gent ha respost: s’han rebut un total de 284.706 sol·licituds de vot per correu. Es tracta d’una xifra total que bat tots els rècords de sol·licituds rebudes en uns comicis a Catalunya i que confirma la tendència a l’alça que s’havia anat dibuixant al llarg del període per demanar el vot per correu, entre el 22 de desembre i ahir, 5 de febrer.

Aquesta modalitat de vot permetrà reduir la presencialitat als col·legis electorals el 14-F i farà possible exercir el dret a vot sense sortir de casa. La xifra rècord de 284.706 sol·licituds, que representa més d’un 350% més que a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, al 2017, quan se’n van acceptar 78.876. 

El vot exterior

En canvi, el vot exterior suma enguany més problemes dels que ja suposa habitualment. Atès que Catalunya no disposa d’una llei electoral pròpia no compta amb una Junta Electoral Central pròpia que tingui l’obligació d’agregar i centralitzar les dades per països de procedència del vot, no es garanteix que tots els vots des de l'exteriors siguin comptabilitzats i menys en un any marcat per la pandèmia mundial del coronavirus.

 En aquests comicis hi ha 255.087 electors residents a l’estranger inscrits al CERA, però les esperances que el vot arribi no són altes. En les eleccions al Parlament del 2017, de 226.381 persones inscrites al CERA es van rebre 42.014 sol·licituds de vot, i finalment se’n van comptabilitzar 27.231. Una de cada tres sol·licituds de vot de ciutadans residents a l’exterior, doncs, no es va traduir en vot efectiu.

Per tant, a diferència del vot per correu, el recompte d'aquesta modalitat de vot es fa posteriorment de les eleccions.

 

Imatge principal: Una cartera recull un vot per correu / ACN