L'Audiència de Madrid ha fet marxa enrere i ha paralitzat la comissió rogatòria d'Andorra contra Mariano Rajoy per l'Operació Catalunya, després d'haver-la avalat fa un mes. En una interlocutòria d'aquest dijous, els magistrats de la Secció Segona de l'audiència madrilenya ha estimat els recursos presentats tant per l'expresident espanyol com l'exministre Cristóbal Montoro i ha ordenat al jutjat competent que se'ls tingui per personats en el procediment que tramita el Jutjat d'Instrucció Número 32 de Madrid. També ha ordenat que admeti que els recursos de reforma en els quals ambdós sol·licitaven la no tramitació de la comissió rogatòria.

És una decisió contrària a la que es va prendre a l'octubre, quan els magistrats van considerar que les al·legacions dels recurrents eren encertades i el recurs de forma hauria d'haver estat acceptat... però que no podien estimar el seu recurs perquè creien que la jutge ja havia enviat la resposta al Principat. És a dir, que la pretensió d'ambdós havia perdut fonament en partir-se de la base que la comissió rogatòria ja havia estat retornada a Andorra — tanmateix, això no s'havia produït quan es va signar l'anterior resolució. Coneguts aquests fets, i amb el criteri favorable de la Fiscalia, la Secció Segona ha declarat la nul·litat de les primeres interlocutòries en defensa de la tutela judicial efectiva i retrotreu el procés al moment anterior.

La comissió rogatòria d'Andorra contra Rajoy

El procediment judicial està relacionat amb l'Operació Catalunya i és conseqüència de la querella presentada per l'Institut de Drets Humans d'Andorra i l'expresident de la Banca Privada d'Andorra (BPA) contra Rajoy i altres dirigents del PP, per investigar-los davant de suposades pressions a la BPA i obtenir informació de polítics catalans durant el procés. Així doncs, la Justícia del Principat els investiga per presumptes delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals per la seva suposada relació amb els intents de conèixer "mitjançant vies il·legals" informació bancària secreta dels presidents Jordi Pujol i Artur Mas — així com de l'exvicepresident Oriol Junqueras.

Les defenses de Rajoy, Montoro i l'exministre Jorge Fernández Díaz van al·legar que van veure vulnerats els seus drets perquè el Jutjat d'Instrucció 32 de Madrid no va realitzar el "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional", quan va donar tràmit a la citada rogatòria.