L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que ja dona per "amortitzada" la taula de diàleg i apel·la a tot l'independentisme a explorar i consensuar "una nova fórmula". En una entrevista a l'ACN, la també diputada de Junts per Catalunya al Parlament ha expressat que l'Estat ha dit "clar i diàfan" que "no té cap intenció de pactar res", en referència a l'amnistia i l'autodeterminació.

Madrenas va més enllà d'alguns dels seus companys de partit que també han mostrat recels sobre la durada de dos anys de la taula de diàleg davant l'enduriment de les posicions del govern de Pedro Sánchez. L'alcaldessa de Girona ja no posa el focus en el debat sobre si la taula ha de tenir una durada inferior als dos anys, sinó que dona aquest debat per superat perquè ja no veu "efectiva" aquesta solució.

Davant d'aquest escenari, Marta Madrenas considera que els actors independentistes han d'acordar una nova via que transiti i avanci cap a la independència "des de la unitat". L'alcaldessa de Girona sosté que "Catalunya necessita ser un estat propi" i insta a "no continuar marejant la perdiu". En aquesta línia, té clar que els partits han d'assumir que "hi haurà d'haver confrontació pacífica amb l'Estat", donat que "patim dèficits fiscals brutals, ens menysvaloren la llengua, estan volent acabar amb la nostra cultura i un país no pot progressar així".

"Hem de ser honestos"

La diputada de Junts al Parlament, Marta Madrenas, ha subratllat en declaracions a l'ACN que "nosaltres no hem amagat mai que no confiàvem que es pogués resoldre cap situació amb la taula de diàleg; i crec que això no és cap sorpresa per ningú". Ara bé, matisava que potser "tampoc esperàvem que l'Estat digués tan clarament que no té intenció de pactar res amb la taula", cosa que, a parer de l'alcaldessa de Girona, "canvia les regles del joc".

La secretària de Política Municipal i Coordinació Parlamentària de Junts sosté que, "amb l'Estat dient que no té cap intenció de fer el mínim esforç per pactar res, el conjunt de l'independentisme hem de ser honestos i no podem fer veure que no ho hem sentit". En conseqüència, Madrenas demana "trobar una nova fórmula" i s'ha mostrat convençuda que "s'està treballant en una estratègia que se sap segur al 100% que no donarà cap resultat", en al·lusió a la taula de diàleg.

Estratègia conjunta

Marta Madrenas no ha amagat que li molesta "que s'acordin o es vulguin implementar fórmules que sabem del cert que no arribaran enlloc, perquè això és marejar la perdiu". Davant de la nova via que proposa acordar entre JxCat, ERC i la CUP, l'alcaldessa de la ciutat gironina reclama que "no hi hagi imposicions per part de ningú" i que "s'escolti a tothom": "A mi m'agradaria sentir-me còmoda i satisfeta amb una estratègia conjunta, perquè això no va ni de bons ni de dolents, ni de ser més o menys independentistes; tots ho som".

La també diputada de Junts s'ha mostrat partidària de la "mirada i visió realista" del president a l'exili, Carles Puigdemont. "La seva estratègia ens porta prou èxits, de fet, les poques alegries que hem tingut les persones que busquem la independència ens han vingut d'aquí", ha indicat.

En relació amb la "confrontació pacífica", Madrenas sosté que "això haurà de ser així, però hem de trobar com" i ha assegurat que "no podem deixar que els nostres drets en tots els sentits es conculquin de nou", citant els atacs a la llengua o que els fons Next Generation no puguin ser gestionats des de Catalunya, per exemple.

Dubtes amb la taula de diàleg

Aquestes declaracions de Marta Madrenas, l'alcaldessa de Girona, a l'ACN, es produeixen la mateixa setmana en què el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, també ha defensat que "si no hi ha avanços, la taula de diàleg no durarà dos anys".

L'opinió del responsable del Departament de Polítiques Digitals i Territori anava en sintonia amb el que havia manifestat Elsa Artadi, vicepresidenta de Junts. La també diputada de la formació al Parlament asseverava que "l'enduriment de les posicions del govern de Pedro Sánchez fa plantejar-nos si realment caldrà esperar dos anys per veure quin recorregut té aquesta suposada taula de diàleg".

 

Imatge principal: Marta Madrenas, en un acte a la Cambra de Comerç de Girona. ACN.