L'escepticisme de Junts per Catalunya amb la taula de diàleg sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol s'ha incrementat arran dels canvis que ha incorporat Pedro Sánchez al seu govern. Així ho ha assegurat la portaveu del partit, Elsa Artadi, que ha advertit d'un "enduriment de les posicions del govern espanyol, de Pedro Sánchez, dels seus ministres i un enduriment del partit socialista".

Artadi que ha parlat de "purga" al Consell de Ministres, s'ha referit de manera particular a les declaracions de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. Ha parlat d'actituds "superbes i arrogants" després que la ministra va preguntar quines lliçons ha après l'independentisme i ha retret que és Espanya qui "rep lliçons d'Europa". Per tot plegat ha conclòs que l'executiu socialista avança per "un camí que no sembla que vagi en la direcció de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol".

Esperar dos anys

"Ens preguntem si aquesta és ja és l'actitud de Pedro Sánchez, del socialisme. I ens plantegem si realment caldrà esperar dos anys per veure quin recorregut té aquesta suposada taula de diàleg. Potser no caldrà ni esperar aquests dos anys", ha advertit.

Artadi, que ha situat en aquesta dinàmica també el president del grup del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha retret que la taula de diàleg ja va molt endarrerida, que des de l'arribada de Sánchez al govern només s'ha fet una reunió -"que va ser un àlbum de fotos", ha reblat- i que les reunions previstes no començaran fins al mes de setembre per la qual cosa ha conclós: "Veurem com arribem".

Avals ICF

Artadi, que ha protagonitzat la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del Junts, s'ha referit també als avals de l'ICF per a les fiances dels exmembres del Govern davant del Tribunal de Comptes. Ha negat que hi hagi hagut cap polèmica dins del govern per aquesta tema, i ha recordat que es va aprovar al Consell Executiu sense problema. 

Ha reiterat que l'executiva de Junts "valora positivament la determinació del conseller Giró i la feina per donar cobertura servidors públics "davant d'un Tribunal de Comptes que segueix embogit".

Alternatives al Fons

La portaveu de Junts ha insistit a denunciar persecució d'aquest òrgan fiscalitzador contra l'independentisme i ho ha contrastat amb el fet que es mantingui "aliè a les notícies que constantment es reben sobre comptes opacs de la família reial espanyola". "En aquests casos escandalosos de la família reial ni el Tribunal de Comptes ni cap dels poders de la justícia espanyola tenen res a dir", ha retret.

Artadi ha mostrat la confiança que l'informe que prepara el Consell de Garanties Estatutàries aporti "bones notícies" a l'hora de donar llum verda al Fons Complementari de Riscos aprovat pel Govern i faciliti desbloquejar l'entrada d'entitats financeres. En qualsevol cas, ha admès que Junts està treballant per poder fer front a les fiances, si eventualment no pugués funcionar arran d'un veto del Tribunal de Comptes a la via de l'ICF.

Renúncia dels consellers

D'altra banda, Junts ha anunciat que l'executiva del partit ha decidit que en els propers dies el vicepresident Jordi Puigneró i les conselleres Gemma Geis i Lourdes Ciuró renunciaran a les seves actes com a diputades per "poder-se centrar en les seves responsabilitats com a membres del govern i amb l'objectiu que puguin entrar tres diputats nous i reforçar la feina del grup parlamentari".

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a l'executiva del partit / Julio Díaz