Si tot va com està previst, l'actual ministre d'Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, serà el nou cap de la diplomàcia de la Unió Europea a partir del novembre si rep els avals necessaris de l'Eurocambra. Ara bé, Politico, destaca que les disputes de Borrell amb països com els Estats Units, Rússia, el Regne Unit o Israel entre d'altres durant el seu any com a ministre poden suposar una càrrega a l'hora d'aconseguir arribar al seu nou càrrec. És per això que recorda que ha tingut un "gust poc diplomàtic pel conflicte" o el presumpte us d'informació privilegiada per lucrar-se personalment quan era conseller d'Abengoa.

Concretament, el diari americà destaca episodis com quan va dir que Rússia el "vell enemic" d'Espanya o quan va assegurar que abans de la independència, els EUA, "només havien matat tres o quatre indis", fet que va comportar que el ministre s'hagués de disculpar davant les pressions dels indígenes americans.

Alhora, l'article, també mostra la seva negativa contra l'independentisme català que li ha comportat la creació de la majoria dels seus enemics polítics, i apunta que des del sobiranisme català s'intentarà posar el màxim de traves al seu nomenament com a alt representant europeu. En el mateix punt es recorda la negativa de Borrell a reconèixer Kosovo com un Estat pot "estancar" la diplomàcia de la UE a la zona dels Balcans.

Per il·lustrar la figura de Borrell, es recorda que fa uns mesos va "perdre els estreps" en una entrevista a la televisió pública alemanya on va titllar el presentador "mentider" i fins i tot va abandonar momentàniament el plató de televisió perquè "no li agradaven les preguntes".