Falta poc per l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, el proper dissabte 20 de novembre i, ja sigui casualitat o no, fins fa poques hores s'havia de celebrar una missa de difunts pels "caiguts per Déu i per Espanya" a la Concatedral de San Nicolás d'Alacant. La convocatòria de la missa, que es va anunciar a través de canals de missatgeria telefònica, s'anunciava amb una imatge on hi apareixien Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera. 

L'acte, finalment, s'ha cancel·lat, tal i com explica El Periódico aquest dilluns al matí. Són els mateixos organitzadors de la missa qui ha decidit suspendre aquest acte que es promocionava amb un cartell blau amb la imatge de la creu del Valle de los Caídos i la Pietat de Juan de Ávalos (que es troba a l'interior de la basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos).

misa franco primo rivera

A més a més, s'hi poden observar dos símbols més de color vermell: el de la Falange Espanyola de les JONS i el del vítor, l'emblema del dictador després de la Guerra civil espanyola. 

El degà de la Concatedral justifica la missa

La missa estava programada pel dijous dia 18 de novembre, dos dies abans de l'aniversari de la mort del dictador, però tal com assegura el citat diari l'organització ha decidit fer-se enrere. Segons el degà de la Concatedral, els organitzadors li van informar que suspenien la missa perquè la Generalitat valenciana havia anunciat mesures legals contra l'acte. La intenció dels organitzadors era "mantenir la celebració en un ambient íntim i privat, tal i com s'ha fet en els darrers anys" i per això han decidit no celebrar-la.

Per la seva banda, el degà Ramón Egío va assegurar en un primer moment que "no es podia prohibir resar-li a ningú" i que el títol de la missa "Caiguts per Déu i per Espanya" no tenia per què fer només referència als morts del bàndol franquista. 

concatedral san nicolas alicante turismo

Interior de la concatedral de San Nicolás / Alicante Turismo

Manifestació pel dia de la mort del dictador

EH Bildu ha convocat a l'esquerra abertzale a una manifestació independentista, antifeixista i per la llibertat el dia de la mort del dictador Francisco Franco. El 20 de novembre "no és una data qualsevol" assegura el comunicat, "però no va morir el franquisme" i per això EH Bildu demana omplir els carrers de Bilbao per demanar l'autodeterminació, la igualtat social i la llibertat dels presos.

El 20 de novembre els independentistes bascs d'esquerres estan cridats a sortir a reivindicar "una Euskal Herria de lliures i iguals". No és casualitat que el partit d'Arnaldo Otegi hagi convocat en aquesta data tan marcada. L'esquerra independentista basca ha assegurat que "seguim veient instal·lat el franquisme en tots els aparells de l'Estat". Per aquest motiu, EH Bildu demana onejar les banderes de l'antifeixisme, del sobiranisme, de l'independentisme, del repartiment de la riquesa, de l'ecologisme i el feminisme.

Aquesta efemèride també comparteix la mort de dos independentistes bascs, Santi i Josu, que "van ser assassinats a l'empara del terrorisme d'Estat". Per això, el partit independentista demana sortir també en el seu nom: "Bilbao serà també memòria i futur". 

 

Foto principal: El dictador Francisco Franco