El jutge d'Instrucció número 31 de Madrid ha acordat aquest matí l'obertura del judici oral contra l'exministre d'Economia Rodrigo Rato per delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capital i corrupció. La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat una pena de 70 anys de presó per defraudar 8,5 milions d'euros. 

El magistrat Antonio Serrano-Arnal ha descartat acusar l'exministre de suposada falsedat continuada i insolvència punible, tal com va sol·licitar la Fiscalia. Serrano-Arnal ha considerat que ni les indagacions ni la propia causa s'han centrat en aquestes infraccions i vol "evitar acusacions sorprenents que introdueixin en el procediment fets no sotmesos a contradicció, causant amb això una efectiva indefensió material dels acusats".

El jutge ha obert judici contra 16 persones més, físiques i jurídiques, entre les que figuren noms com l'advocat Domingo Plazas o l'exsecretari general de Telefònica Ramiro Sánchez de Lerín. També s'ha requerit a Rato que en un dia presenti una fiança de 65'1 milions d'euros amb el fi de garantir la possible responsabilitat civil derivada del procés, segons publica Efe. 

Durant la investigació judicial s'han trobat increments no justificats del patrimoni de Rodrigo Rato, uns imports que ascendeixen a més de 15 milions d'euros entre els anys 2005 i 2015. A més, també s'han trobat rendiments de capital mobiliari a l'exterior dels que Hisenda tampoc tenia constància. 

Anticorrupció contradiu a Serrano-Arnal

El passat mes de maig la Fiscalia Anticorrupció va interposar un recurs davant de l'Audiència Provincial de Madrid on exposava que el jutge Antonio Serrano-Arnal "omet dades i barreja confusament fets de delictes diferents". La Fiscalia ha sostingut que Rato va amagar 77 milions d'euros en una societat offshore a Luxemburg. 

L'expresident de Bakia ja va ser condemnat pel cas de les targetes "black" a 4 anys i 6 mesos de presó, on va ingressar l'octubre del 2018, Des del febrer de 2021 Rato es troba en llibertat condicional. La seva avançada edat i l'antiguitat dels fets delictius van jugar un paper fonamental en la concessió de la seva llibertat, a la qual la fiscalia es va mostrar d'acord. 

 

 

Imatge principal: Rodrigo Rato exministre d'Economia i expresident de Bankia, surt de la presó després que li atorguin la llibertat condicional.