La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha insistit que Rodalies no es pot traspassar perquè "forma part de la xarxa d'interès general de l'Estat" i ha defensat que cal parlar de "millorar el servei". Ho ha reiterat després que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, hagi tornat a demanar el traspàs de Rodalies i que aquesta mateixa setmana la patronal Foment del Treball hagi reclamat una cimera entre el govern espanyol i la Generalitat per fer efectiu aquest traspàs.

Sánchez i Fernàndez han coincidit aquest diumenge en la inauguració de la Cimera Mundial del Transport Públic a l'Hospitalet de Llobregat. El conseller s'ha dirigit a l'auditori en anglès per expressar la voluntat del govern català de decidir i gestionar les infraestructures ferroviàries de la comunitat per "donar el millor servei als ciutadans". Fernández ha apuntat que l’executiu vol tenir "totes les eines per millorar la vida de la gent del país" i ha subratllat que això passa per "poder gestionar i executar les inversions, així com tirar endavant les infraestructures estratègiques que es consideri". Posteriorment, en declaracions a la premsa, el conseller ha dit que la petició de la patronal Foment del Treball sobre el traspàs de Rodalies "va en la línia del gran consens que hi ha a la societat catalana". 

Sánchez ha reiterat que Rodalies no es pot traspassar i ha insistit que s'ha de parlar de com "millorar el funcionament del servei de cara al ciutadà". En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat és la titular del servei de Rodalies des de l'any 2010 i ha assegurat que des del govern espanyol s'està "invertint com mai" en Rodalies. "El més important és donar un bon servei, i això es fa invertint i comprant trens", ha afirmat, i ha assenyalat que ja s'han executat més de 1.000 milions d'euros del pla de Rodalies. "No és una qüestió de cedir o no cedir competències, sinó de millorar les infraestructures, tal com estem fent des del govern d'Espanya", ha reblat. A més, ha lamentat que amb motiu de la darrera campanya electoral alguns partits hagin volgut "fer soroll" i campanya sobre aquest assumpte. 

L'acte d'inauguració de Global Public Transport Summit 2023, considerat el congrés més important del sector de la mobilitat al món, ha tingut lloc al recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona. L’esdeveniment està organitzat per la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) i compta amb la col·laboració diferents operadors de transport locals com TMB, FGC i Renfe. Es calcula que comptarà amb 2.500 participants i rebrà la visita de 15.000 visitants de països d’arreu del món que participaran en la trobada per conèixer les darreres tendències en matèria de transport urbà sostenible. Durant quatre dies l’esdeveniment combinarà sessions temàtiques i ponències, juntament amb una exposició que inclourà 335 estands on es podran conèixer les últimes innovacions, solucions i productes relacionats amb el transport públic i la mobilitat sostenible.