Placa, placa, a les energies renovables. Després que l'any passat el president espanyol, Mariano Rajoy, es decidís a anar a La Sexta Noche a sotmetre's a preguntes de la ciutadania, avui les seves paraules comencen a passar-li factura. En una d'aquestes preguntes, un assessor immobiliari de Mallorca a l'atur, li preguntava sobre quina "credibilitat he de tenir en vostè i en el seu partit" tenint en compte que "és el primer president del món en posar-li un impost al sol".

Davant d'aquesta pregunta, el també líder del PP va haver de respondre com va poder i va començar la seva intervenció amb la frase "és important el tema de l'energia". A partir d'aquí, comença la broma, un hit realitzat per Greenpeace España que, segur, es taral·lejarà durant molt temps.

Amb la intenció de denunciar "les decisions en matèria energètica que ha pres el Govern [espanyol] en els últims anys" perquè, asseguren, "amaguen un mal irreparable per al futur del nostre país", Greenpeace s'ha dedicat —amb humor i ironia— a retallar trossos d'aquesta intervenció creant un rap que no té pèrdua.

"Placa, placa, li hem donat"

"Tenia una prima amb una placa solar. Això va generar problemes, no havia de pagar. Vaig dir: 'això s'ha d'acabar', no estava d'acord, que pagui i que pagui i que pagui impost al sol", comença la cançó, que va intercalant imatges de Rajoy, amb plaques solars i del ministre d'Energia, Álvaro Nadal en diferents moments i, entre ells, apareix el famós vídeo del president espanyol ballant.

En el vídeo original, el cap del govern estatal es lamenta que l'energia "és un factor de competitivitat de les empreses i afecta molt la cistella de la compra" i nega haver posat un impost al sol . Precisament per això, Greenpeace recorda que "aquest és un any clau perquè a Europa s'estan negociant les polítiques energètiques que ens afectaran fins el 2030" i denuncia que "s'estan duent a terme a l'esquena de la gent".

I no només això. També posen en relleu que des del 2015, "els espanyols han de fer front a la normativa d'autoconsum més restrictiva del món: el famós impost al sol", a més de carregar "amb el cost d'electricitat més alt de tot Europa, mentre que el 2016 les grans elèctriques van duplicar els seus beneficis" en un moment en què, a més, la pobresa energètica està en l'ordre del dia.

La intervenció real de Rajoy és la següent:

"És important el tema de l'energia perquè és un factor de competitivitat de les empreses i afecta molt a la cistella de la compra. Jo no he posat un impost al sol. Arribem al govern i hi havia un dèficit de tarifa de 27.000 milions d'euros, la llum portava pujant durant 8 anys i jo em vaig trobar amb què qui tenia una placa solar en un hort —hi havia gent que tenia plaques en un hort. Tenia una prima que suposava una rendibilitat del 20 i del 25% i aquesta prima la pagava el que pagava el rebut de la llum. Jo vaig dir: es va acabar això de premiar el que té una placa solar i li hem donat el 7,5%. Jo crec que no hi ha cap banc al món que le d'un 7,5% amb la garantia de l'Estat. Això va generar problemes i vaig fer molts enemics, hi va haver empreses que es van enfadar, però jo no estava d'acord que algú tingués una rendibilitat d'un 20% pagada per una persona al rebut de la llum. Ara, a Espanya, es poden fer energies fotovoltaiques, ara, primes 0 perquè no té per què pagar el que faci un hort solar, la resta dels contribuents. El que se li fa a aquestes persones és que paguin menys impostos i que no paguin per la xarxa. Crec que tenim ara una bona regulació. Jo estic a favor de les energies renovables, però sentint-lo molt —i aquest tema m'ha costat a mi moltes bufetades de gent important—, no estic disposat a garantir rendibilitats a ningú del 20% perquè les pagui el rebut de la llum dels que som aquí".