El politòleg Ramón Cotarelo ha volgut deixar clar a través de les xarxes socials que "l'independentisme és una cosa i el republicanisme, una altra". "Tot l'independentisme és republicà. Però no tot el republicanisme és independentista".

"A Companys el va assassinar Franco, però abans l'havien empresonat els republicans espanyols que sempre han estat molt antiindependentistes i fins a un punt anticatalanistes. Cap independentista menystindrà un republicà, sigui d'on sigui, fins i tot espanyol", ha dit a través de les xarxes socials. 

"Però les coses han de quedar clares. Què vol dir "veritable força republicana imprescindible per a qualsevol canvi?" Qualsevol canvi, on? A Catalunya? Això no sona bé, oi? La independència és cosa de les catalanes", diu Cotarelo, i afegeix: "Si els republicans andalusos volen la independència d'Andalusia de l'Estat espanyol, que ho diguin clarament i se sumin a l'independentisme sense problemes i sense condicionar els canvis dels altres a la seva presència. Però si el que volen és una república a Espanya, això és una altra cosa. Molt digna, és clar. Però una altra".