L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy serà citat a declarar com a testimoni en el judici contra els dotze líders sobiranistes en el Tribunal Suprem si, com és previsible, les defenses dels acusats així ho demanen quan presentin els seus escrits amb la petició de prova.

Fonts jurídiques han informat que l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro previsiblement també compareixeran com a testimonis en la vista oral si les defenses ho reclamen.

El tribunal pretén accedir a aquestes peticions per ser no només "el més garantista possible" sinó també per ser "prova necessària" tenint en compte el paper que Rajoy, Santamaría i Montoro van exercir en els fets.

És per això que des del tribunal consideren que, en cas que les defenses el sol·licitin, existeixen motius i base suficient per citar-los perquè tots ells van tenir un paper que, de fet, apareix ja en el relat que contenen els escrit d'acusació de la Fiscalia, l'Advocacia i Vox, que sí que ha demanat ja aquestes testificals.

Mil testimonis

I encara que el nombre de testimonis podria rondar el miler, el tribunal compta que les defenses i acusacions vagin renunciant a molts testimonis mentre es desenvolupi el judici bé perquè els considerin innecessaris, per estratègia processal o per evitar repeticions respecte d'altres testimonis.

Caldrà esperar al proper dia 14 -data límit per presentar els escrits de les defenses- per conèixer les testificals que plantejaran i si, com és previsible, demanaran la de Rajoy.

Una vegada que es presentin, el tribunal haurà de resoldre les interlocutòries d'admissió de prova i fixar la data d'inici de la vista que, segons les fonts, està previst que comenci l'última setmana de gener o la primera de febrer.