Complicitat i sintonia a la reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez aquest dimarts a la Moncloa, que ha durat 50 minuts i on es pretenia abordar la resposta a la investidura de Quim Torra i la seva promesa com a 131è president de construir "una república per a tots". Reunits des de les 9.30 hores, el president del govern espanyol i el secretari general socialista han acordat oferir una resposta "pactada i proporcional" davant del rebuig al fet que Torra miri de posar en marxa "estructures que no siguin vàlides" i compreses a la Constitució i l'Estatut.

"Atesa la situació creada amb la investidura del nou president de la Generalitat, el seu discurs polític frontista i el caràcter xenòfob de les seves manifestacions públiques, el govern espanyol, el Partit Popular i el Partit Socialista s'han compromès a oferir una resposta pactada i proporcional a la defensa de la legalitat constitucional i estatutària enfront de qualsevol eventual desafiament", han exposat en un comunicat de premsa difós per totes dues parts. Es preveu, per tant, que el 155 torni a entrar en vigor si Torra desborda la legalitat, tal com avançava aquest diari.

En segon lloc, PP i PSOE han acordat que la "vigilància en el compliment de la legalitat" es faci extensiva als recursos públics que formen el pressupost de la Generalitat "per garantir que es destinin al compliment de les finalitats d'interès general a què estan previstos", tal com s'ha anat fent des de la decisió adoptada per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics l'any 2015, és a dir, amb la vigilància que s'efectuava gairebé mensualment pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

El bipartidisme, però, no perd l'oportunitat d'arraconar visiblement Ciutadans i el seu líder, Albert Rivera, amb qui Rajoy es reunirà dijous a les 9.30 hores. "Aquest acord està obert a totes les forces polítiques constitucionals que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va permetre reparar la legalitat infringida per l'anterior Govern de la Generalitat. Així mateix està obert a qualsevol altra formació política que vulgui mostrar el seu compromís amb les nostres institucions i el compliment de l'ordenament jurídic", exposa.