La història es repeteix. Diàleg sí, però amb condicions. La primera, que es respecti l'ordenament jurídic espanyol; la segona, que "no insulti més espanyols". El president espanyol, Mariano Rajoy, estaria disposat a reunir-se amb el president investit, Quim Torra, segons avança El Independiente, sempre i quan no tregui cap tema que representi parlar de situacions que puguin produir-se fora de la llei.

La idea del govern Rajoy és, segons fonts governamentals consultades pel diari citat, "no donar arguments a l'independentisme que li serveixin per justificar políticament el seu enfrontament amb l'Estat espanyol". Ara bé. Els del PP traslladarien a Torra el missatge ja conegut i repetit durant anys pel seu executiu i és que no escoltaran cap proposta fora del que estableix la norma suprema espanyola.

Malgrat assegurar que "jutjaré fets" i no intencions, Rajoy té clar quin és l'objectiu del Govern Torra i, després de dir dissabte que no li agradava el primer discurs d'investidura del president de la Generalitat, ahir ja va advertir altra vegada que "garanteixo que la llei, la Constitució espanyola i la resta de l'ordenament jurídic es compliran".

Dialogar (de tot)

Torra ja va posar de relleu ahir que estaria "encantat" de reunir-se amb Rajoy i de "quedar demà mateix a la Moncloa per parlar" i recuperar, així, el diàleg bilateral. De moment, però, no ha rebut la trucada del president espanyol, que es reunirà primer amb els seus companys de bloc del 155, el PSOE i Cs, per analitzar el discurs del president investit i preparar, per si un cas, una nova aplicació de la norma suprema en cas que Torra traspassi les línies que ells consideren vermelles.

Abans, però, el rei Felip VI ha de signar el nomenament de Torra com a 131è president de la Generalitat perquè surti publicat tant al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) com al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè sigui efectiu i Rajoy pugui signar-lo també.

De fet, ahir, el cap del govern del PP ja va oferir ahir "entesa i concòrdia" a Torra després que fos investit, però va insistir en què garantirà que en tot moment compleixi la llei i la Constitució. "Però de la mateixa manera que dic això, i ho dic perquè ho sento, jo garanteixo que la llei, la Constitució espanyola i la resta de l'ordenament jurídic es complirà. I crec que és bo -ha precisat- perquè ningú se senti enganyat que faci aquesta afirmació", va sentenciar.