Amb una foto de família amb presència destacada de les banderes catalana i basca ha començat, aquest matí a les 9:45h, la conferència de presidents autonòmics que es celebra al Senat, amb la significativa absència dels presidents català, Carles Puigdemont, i lehendakari basc, Iñigo Urkullu. La resta de mandataris territorials, juntament amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy i el rei Felip VI han donat inici a una trobada que servirà per a que Rajoy busqui el suport del PSOE en l'aprovació dels pressupostos de 2017.

L'agenda de la reunió s'ha acordat al llarg de les darreres setmanes entre comunitats governades pel Partit Popular i els socialistes, amb l'executiu de Rajoy. Està formada per diversos temes relatius a l'Estat del Benestar, tal que la contrapartida pot venir més tard, quan necessitin d'una dotació econòmica per tirar endavant. Així, les necessitats polítiques de l'executiu amenacen de trascendir el criteri territorial, tot els esforços que hi fossin Catalunya i el País Basc, les grans absents.

L'exemple més contundent que la trobada tindrà implicacions en l'àmbit estatal és la Dependència. L'executiu vol impulsar un nou model de finançament que inclogui el seu pagament a través de l'Estat i les comunitats. Aquesta qüestió va ser reivindicada com a idea pròpia per part del PSOE andalús, governat per Susana Díaz. I el mateix portaveu del PP, Pablo Casado, va insistir dilluns que a Espanya el 70% del Pressupost es destinava a despesa social. "Al menys 14 milions de persones reben una prestació, i per això, es pot fer acords amb formacions que no són el nostre partit" deia.

FOTO: EFE

El fet és que el govern de Rajoy mai se n'ha amagat que abans que Ciutadans, està el PSOE. "Tot allò que no entri en la suma dels vots suficients, no es podrà fer", es justificava el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro després de pactar el sostre de despesa i el dèficit autonòmic al 0,6%. La resta eren vots "marginals" com va assegurar. Aquest ninguneig a Albert Rivera li ha costat precisament a Rajoy haver de celebrar un sopar a Moncloa fa uns dies, convidant als equips negociadors del pacte d'investidura per exhibir normalitat en les relacions. 

La batalla pel lideratge del PSOE també toca les possibilitats que Rajoy tiri endavant el pressupost

En aquesta línia, per a la trobada també s'han agendat altres temes, que es debatran al matí, després d'una intervenció de Rajoy sobre la UE. Són el pacte social i polític per a l'educació (1), la constitució d'una comissió sobre protecció civil (2); l'impuls de la targeta social per conèixer quines prestacions rep cada ciutadà (3); la participació de les comunitats en els àmbits de decisió relatius a la Unió Europea (4); un comitè que vetlli pel compliment dels acords (5); l'estratègia nacional pel repte demogràfic (6); la llei de mobilitat de mercat (7); una per a la reposició d'empleats públics (8); el subministrament elèctric i el bo social (9); o el finançament local (10).

FOTO: EFE

La batalla pel lideratge del PSOE també afecta perquè Rajoy tiri endavant el pressupost, si el fa content en aquesta reunió. L'actual president gestora socialista és partidària de pactar amb el PP, "quan calgui", com va dir Javier Fernández durant el comitè federal del dissabte. Però l'endemà, el basc Patxi López va presentar la seva candidatura a les primàries, amenaçant de no ser "l'analgèsic de la dreta". I aquest dilluns, preguntat per El Nacional, Casado ha recordat a López que els populars van ser "patriotes" quan li van cedir la lehendakaritza. Sobre això, fonts del govern espanyol van explicar a aquest diari que veien risc de bloqueig, si Pedro Sánchez recuperava la secretaria general. I al conclave hi ha Díaz, que podria presentar-se per liderar el partit. 

Moncloa no vol reconèixer que l'absència de Puigdemont debilita la conferència de presidents

La qüestió és que al llarg d'aquest temps, Santamaría ha insistit en l'assistència del president Carles Puigdemont, pel caràcter "decisori i no protocol·lari" de la reunió. Aquest ja s'ha excusat en una carta que no hi serà, perquè vol una relació bilateral que contempli el dret a decidir. Això passa després que el mateix portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, afirmés que el català "no s'interessava pels problemes de la gent". Allò que sembla es resisteix a reconèixer la Moncloa és que la seva absència suposa un cop en la línia de flotació de l'Operació Diàleg, que no serà bilateral perquè "no hi ha autonomies de primera i de segona", segons Casado.

Però els catalans no es quedaran desemparats. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va recordar que al Congrés ja hi ha partits que defensen els interessos del seu govern –ERC i PDeCAT–. I Santamaría ha indicat aquest dilluns que "el govern de la Nació vetlla per tots". Però l'argument de més pes per il·lustrar que PP i PSOE faran i desfaran al seu antull són els dos vots que haurien tingut Euskadi i Catalunya a la tarda, quan toquen les votacions, front els altres 15 de la resta d'autonomies: novament, governades per socialistes i populars.