El govern espanyol ha demanat al Consell d'Estat l'informe preventiu per poder presentar el recurs davant del Tribunal Constitucional amb el qual suspendre la reforma de la llei de Presidència, debatuda i aprovada aquest divendres al Parlament, amb suport d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP. L'executiu central ja va advertir dijous de la prohibició del TC a qualsevol intent d'una investidura a distància de Carles Puigdemont i els serveis jurídics de l'Estat tenen ja el recurs enllestit fa dies, per presentar-lo tan bon punt el màxim òrgan consultiu de l'Estat ho avali. 

D'aquesta manera, l'executiu central veu "cegada" la possibilitat que Puigdemont sigui investit a distància. "La reflexió és que el Parlament no ha de fer passos que estan abocats al fracàs, que no condueixin enlloc. Haurien d'haver après dels dies 6 i 7 de setembre", ha reblat el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en al·lusió a les lleis de desconnexió que van ser impugnades i tombades posteriorment. "No tolerarem cap investidura telemàtica, ni cap vulneració de l'ordre constitucional", ha insistit sobre la presentació del recurs.

El fet és que Rajoy s'empara en les sentències del TC que van tancar la porta a qualsevol intent de fer Puigdemont president sense la seva presència. La sentència també avisava la Mesa del Parlament i el seu president, Roger Torrent, de les possibles conseqüències penals. Així i tot, De Vigo ha dit que no coneixia cap "novetat al respecte" i només ha recordat que l'Alt Tribunal havia "expressat i notificat personalment als membres de la Mesa els delictes en què incorren", ha reblat, sobre les resolucions que ha dit que "també estan publicades al BOE" i són de compliment.