Després que el Tribunal Constitucional dictés preventivament que Carles Puigdemont no podia ser investit "de forma telemàtica o per discurs delegat" i que el president del Parlament Roger Torrent n'ajornés el ple, a la Moncloa celebren una victòria de la maquinària legal. "L'Estat de Dret ha triomfat", deia el portaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. De Vigo instava Torrent a escollir un candidat "lliure de procediments judicials" i desacreditava la idea d'investidura simbòlica del líder d'ERC Oriol Junqueras.

"L'únic reconeixement que el govern espanyol creu que ha de tenir Puigdemont és posar-se a disposició de la Justícia. No entorpir la investidura. Això que s'imputen a uns i altres no té cap bri de realitat", es vantava De Vigo sobre que hi hagués un president simbòlic i un d'efectiu, o executiu per eludir la resposta del TC. El portaveu governamental recordava que investir el cap de llista de Junts per Catalunya era "impossible" i atribuïa a la Moncloa el mèrit que no s'hagués celebrat el ple de dimarts per haver presentat el recurs. "És una grandesa de l'Estat de dret", reblava. 

La qüestió és que l'equip ministerial veu en els SMS difosos als mitjans una oportunitat  perquè Puigdemont no continuï al panorama polític. "Són molt eloqüents de la situació en què estem. Això s'ha acabat. Estava fent una declaració exhortant els diputats a vulnerar la llei i el TC en públic, i deia una altra cosa en privat", ha denunciat. Inclús, el portaveu s'ha permès una burla a la presumpta casa que el polític gironí hauria llogat a Waterloo. "És on va caure el final de l'Imperi dels mil dies de Napoleó Bonaparte", ha exposat sobre el municipi en qüestió. 

Això hauria de deixar pas, a ulls de l'executiu central, perquè Torrent obri una nova ronda per buscar un altre candidat. "Està en les seves mans proposar un altre candidat que no tingui comptes amb la Justícia", deia De Vigo. És a dir, que Junqueras tampoc seria un interlocutor ben vist per l'equip de Mariano Rajoy, a fi de passar pàgina del procés. Així i tot, el representant del govern espanyol diu no tenir constància que s'hagi respost la carta que el president del Parlament va enviar a la Moncloa per abordar la investidura. "Encara no s'ha produït la resposta", ha tancat.

Arribats a aquest punt, l'executiu central deixa en "mans de la Mesa" trobar el camí perquè el 155 s'aixequi. Fonts properes al cap de l'executiu central insisteixen que la intervenció de la Generalitat s'aixecarà quan es conformi govern, tal com dicta l'acord aprovat al Senat. En aquest sentit, De Vigo no ha volgut aclarir si es proposaven de convocar eleccions per contribuir a desencallar la situació, però ha dit que no creia que s'estigués "abocat a res". Finalment, com va avançar El Nacional, la Moncloa deixa en mans dels lletrats del Parlament els terminis per a la investidura.