El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que està en contra de parlar de "plurinacionalitat" a l'Estat espanyol. Després que el PSOE reconegués Espanya com a "plurinacional", el president espanyol ha dit que a l'Estat hi ha "nacionalitats i regions" i "no té cap sentit donar-hi voltes".

"El que convé és ser clar i que s'entenguin bé les coses", ha afegit el líder del PP, remarcant que "la constitució espanyola i totes les constitucions escrites del món" no reconeixen "el dret a l'autodeterminació". Rajoy ha dit que està disposat a reunir-se amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de qui diu no tenir "cap dubte" que "donarà suport a la defensa de la unitat d'Espanya i la sobirania nacional".

"No estic a favor del terme plurinacionalitat, caldria explicar en què consisteix. Estic a favor d'una cosa que està plasmada a la Constitució i s'entén molt bé, a Espanya hi ha nacionalitats i regions, és el que vam acordar en el seu dia", ha remarcat.

"Ningú ens ha dit què suposa, quines lleis caldria modificar, quins són els efectes jurídics que generaria", ha dit sobre la proposta plurinacional del PSOE. Segons Rajoy, "no són els ciutadans de regions o nacionalitats els que decideixen en solitari" sobre la "sobirania nacional" d'Espanya, una qüestió que considera que els socialistes també comparteixen. 

El president espanyol ha dit que el govern i el PSOE han de "fer un esforç" per entendre's, especialment davant de temes "d'estat" com el del procés sobiranista a Catalunya. Rajoy ha dit que està "disposat" a trobar-se amb el secretari general del PSOE. "Tindré la reunió quan vulgui el senyor Sánchez, i és bo que la fem", ha afirmat. 

Preguntat sobre la prohibició d'Hisenda a la Generalitat d'obrir 500 noves places de Mossos d'Esquadra, Rajoy ha dit que confia en el ministeri de Cristóbal Montoro. "Si per llei no es pot fer, no se'ns pot demanar que ens la saltem. Desconec les raons tècniques", s'ha limitat a dir el president espanyol.