Enmig de l'expectativa sobre el ple monogràfic d'aquest dimecres al Congrés, orientat a debatre l'estat del sistema de pensions, fonts del govern espanyol descarten "cops d'efecte" ni "ocurrències d'última hora" en un tema "tan seriós" com un dels pilars de l'Estat del Benestar: la prestació que reben els ciutadans jubilats. És a dir, que tot i les protestes al carrer i entre l'oposició, Mariano Rajoy acudirà a la trobada disposat a oferir un "debat profund" sobre un dels majors reptes que sacjesa la Moncloa, però sense la previsió d'oferir alternatives concretes al sistema actual.

"El president espera que tots els grups acudeixin al debat amb la mateixa disposició a abordar amb responsabilitat les mesures que garanteixin les pensions, les d'avui i les del futur" diuen les fonts governamentals. Això passa després que PSOE, Podemos, PDeCAT, ERC i PNB, presentessin davant la cambra espanyola una proposta d'equiparar l'IPC a les pensions.

La qüestió és que lluny d'obrir-se a aquest debat, Rajoy advocarà perquè el tema es "despolititzi" i es debati a la comissió del Pacte de Toledo -diuen fonts populars. Inclús, mirarà d'escombrar l'esquerra espanyola, aportant dades sobre diverses qüestions: "Quantes pensions es paguen? A quant ascendeix la despesa en pensions? A quin ritme creix la despesa? Com es paga?" diuen fonts de la Moncloa. L'objectiu, per tant, serà abordar la "solidaritat, equitat i sostenibilitat" del sistema, reblen.

I és que en un moment en què l'esquerra espanyola pugna per capitalitzar l'èxit de les manifestacions als carrers, la reacció al govern espanyol busca ja només els gestos imprescindibles per no perdre votants clau als comicis generals de 2020. Això és possible, com a com a conseqüència de l'anèmia de l'oposició, que destensa Rajoy, tot i la revifada de protestes, -segons explicava dilluns aquest diari.