Rajoy comença a perdre peu com a líder, sigui com a president del govern espanyol, sigui com a president del Partit Popular. “Les lleialtats a Rajoy comencen a tremolar: ministres, assessors principals i aliats als mitjans de comunicació es distancien del líder ferit”, explica aquest dimarts la crònica de Bloomberg, l’agència d’informació financera líder mundial.

El títol és contundent: “L’elit espanyola s’allunya de Rajoy”. La causa: la seva gestió de la crisi catalana, “que ha alterat alguna cosa fonamental en la política espanyola”.

El context no pot ser pitjor, afegeix Bloomberg. Rajoy voldria invertir tots els recursos del PP a la batalla de les eleccions municipals i autonòmiques del juny del 2019, avantsala de les generals del 2020. Al partit li fan poc cas, malgrat que la posició de sortida del PP és dolenta: “el suport electoral està en el nivell més baix des del 1989 i, per primer cop en dues generacions, els votants tenen una alternativa viable de centredreta (Ciutadans), que encapçala tres de les últimes cinc enquestes”, explica l’agència.

Signes d'esgotament

Les dades que sostenen el titular no són tantes i passen de puntetes pels casos de corrupció. Bloomberg s'ho agafa pel cap que més crema. El fet més destacable, addueix, és l’absència de quatre líders regionals a la convenció del partit del 15 de gener, entre ells un dels que sempre sonen per rellevar Rajoy: el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

En canvi, aquest dilluns, Feijóo va fer una conferència (entre el públic hi havia la vicepresidenta Sáenz de Santamaría), i va deixar anar que Rajoy hauria d’avançar les generals si no aconsegueix aprovar els pressupostos.

També parla del rebuig del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a tornar a Cantàbria com a candidat autonòmic, i de les dimissions d'alguns ajudants, com Jorge Moragas.

Cita també el canvi de cavall del diari El País, que ha saltat del PP a Ciutadans, a més d’un editorial on parla de “signes d'esgotament” en el lideratge de Rajoy i d’un altre on li demana que assumeixi la responsabilitat de la corrupció del partit. Fins i tot el Consell d'Estat no li és favorable, afegeix, recordant el revés de divendres passat.