Després que aquest diumenge el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, posés en dubte la voluntat de diàleg del Govern assegurant que l'Estat té "la mà estesa" i recordant que, malgrat això, el president de la Generalitat qui no va a la Conferència de Presidents i és el vicepresident Junqueras qui no posa ningú a treballar sobre el model de finançament", i després que ahir el coordinador del PP català negués una negociació entre els executius català i l'espanyol, aquesta nit el president espanyol, Mariano Rajoy, ha titllat directament de "disbarat" parlar d'intervencions militars.

Així ho ha dit en una entrevista a Telecinco, on també ha deixat anar que en cas que fos certa l'existència d'unes converses discretes entre els dos governs, "no les explicaria perquè deixarien de ser-ho". A més, Rajoy tampoc acaba de tenir clara la solució que hauria d'aplicar el seu executiu si finalment Catalunya celebra el referèndum i, precisament per això, no ha volgut avançar-se ni assegurar en cap moment si acabaria fent ús de l'article 155 de la Constitució. "Cal intentar que les coses surtin de manera raonable", ha posat de manifest, al mateix temps que ha subratllat que "que jo sàpiga, ningú ha convocat un referèndum".

De fet, no s'ha volgut mullar perquè considera que "avui és impossible" que es produeixi un procés de separació dins un país de la Unió Europea, però, si fos així, ha tornat a avisar Catalunya que es quedaria fora de la zona euro, així com dels tractats internacionals. A parer seu, això "és portar la pobresa per decret" i "és un disbarat", motiu pel qual ha tornat a apel·lar al diàleg i a buscar punts de trobada. Això sí. Deixant clar que la sobirania "és una qüestió que han de decidir tots els espanyols".

Sobre les referències de diferents dirigents polítics catalans com Artur Mas, Anna Gabriel o Albiol a les intervencions militars és, per Rajoy, un "disbarat", motiu pel qual ha apel·lat a la "cordura".