El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet oficial aquest migdia que l'Executiu ja ha presentat el recurs  al Tribunal Constitucional perquè anul·li la resolució independentista catalana. En la seva compareixença després del Consell de Ministres extraordinari, el líder del PP ha volgut deixar clar que, encara que alguns volen posar en risc la unitat d'Espanya, "el Govern la defensarà amb fermesa". Al seu parer, la resolució aprovada per Junts pel Sí i la CUP pretén liquidar la democràcia i l'Estat de dret.

L'Executiu central ha demanat al TC que quan s'anul·li la resolució ho comuniqui personalment a la presidenta del Parlament, als membres de la Mesa, al president de la Generalitat en funcions i a tots els consellers, ja que "han d'assumir la seva responsabilitat". "M'agradaria que el pas d'avui fos l'últim que haguéssim de fer i que hi hagi una rectificació" per part de Catalunya, ha declarat Rajoy, que ha avançat que dissabte serà a Barcelona.

Arbitrarietat

El cap del Govern central ha acusat els partits independentistes catalans d'intentar "retornar-nos a la arbitrarietat del poder i a altres temps que l'Espanya constitucional ha deixat endarrere" i ha avisat que "sense el respecte a la llei qualsevol govern perd la seva legitimació".  "La meva obligació és impedir que tot aquest procés acabi en alguna cosa diferent que res", ha reblat.

Amb el recurs presentat avui es tracta, ha assenyalat, de la defensa de tot un país i no d'una resposta a un Parlament: "No acceptaré que uns senyors liquidin les normes de convivència que hem creat entre tots", ha dit. Rajoy ha afegit que s'actuarà amb "fermesa i proporcionalitat" i ha animat a "seguir escrivint el relat d'èxit com a país".