El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat avui el seu suport als ministres de Justícia i Interior, Rafael Catalá i Juan Ignacio Zoido, respectivament, després de les crítiques de l'oposició pel cas Lezo, i davant dels casos de corrupció en general ha recalcat: "Qui la fa la paga".

Rajoy s'ha referit a les decisions judicials dels últims dies sobre diversos casos de corrupció en una conversa informal a Montevideo amb els periodistes que segueixen el seu viatge oficial al Brasil i l'Uruguai.

El cap de l'Executiu ha assegurat que aquests casos no li distrauran de la qual cosa considera el més important, fer les coses bé tenint com un objectiu prioritari l'economia, i ha assenyalat: "sobre totes les altres coses, que diguin els tribunals. No sortiré d'allà". I ha abundat en aquesta intenció recalcant que si actués d'una altra forma, com a president de govern que és, estaria fent un flac favor al principi de la divisió de poders.

Els tribunals, a missa

Per això, ha garantit que estarà al que diguin els tribunals sobre la forma en què testificarà en el cas Gürtel i sobre si podria fer-ho per videoconferència, i a què digui el Parlament respecte a les comissions d'investigació que posi en marxa.

Rajoy ha assegurat que desconeix tant l'assumpte d'una reunió entre el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i Pablo González (el germà d'Ignacio González i que, com a aquest, ha estat detingut en el cas Lezo) com el d'un missatge de Catalá a l'expresident de la Comunitat de Madrid en qui li desitja que "es tanquin els embolics".

El PSOE i Podemos han demanat la dimissió de Catalá i han arremès també contra Zoido per la reunió de Nét i Pablo González. Tanmateix, Rajoy ha volgut sortir al pas d'aquestes crítiques, ha donat suport als seus ministres i ha assegurat que no els cessarà. El que ha reiterat en relació amb tots els casos de corrupció és que "qui la fa la paga, com -ha precisat- s'està demostrant".

Visió global

Aquest és el missatge que creu que ha de prioritzar davant de les notícies relatives a les actuacions judicials. També ha volgut sortir al pas d'una visió global negativa dels polítics assenyalant que no respon a la realitat, que coneix milers de persones que es dediquen a aquesta activitat i que generalitzar és un error molt greu. El president del Govern no creu que sigui en perill l'estabilitat del país i ha assegurat estar tranquil.

I davant de la tramitació del projecte de llei de pressupostos per a aquest any, les esmenes del qual a la totalitat es votaran la propera setmana en el Congrés, ha assenyalat que es continuen negociant i fins al final no se sabrà si comptaran amb prou suports.

No obstant això, s'ha confessat "optimista-realista" i ha confiat que el "sentit comú" permeti que prosperin i que no el dificultin les notícies sobre diversos casos de corrupció.

En plantejar-li si els pressupostos de 2018 poden ser més importants que els d'aquest any, ha explicat que el fet que per al present exercici ja s'hagi aprovat el sostre de despesa és significatiu, però ha posat èmfasi en la transcendència d'aprovar-los en ser els primers de la legislatura.

Aguirre

Rajoy s'ha referit també per primera vegada a la dimissió d'Esperanza Aguirre i ha assegurat que respecta molt la seva decisió.

Ha explicat que la conversa telefònica que va mantenir amb ella des de Brasília dilluns, una vegada que va anunciar que renunciava al seu càrrec de regidor i portaveu del PP en l'ajuntament de Madrid, va discórrer bé.

Però no ha volgut entrar en detalls subratllant que es tracta d'una conversa privada i que va ser "pròpia de la situació".