Un mes i mig més tard de les eleccions del 20D, el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, continua insistint en la gran coalició entre el PP, el PSOE i, si s'escau, Ciutadans. El seu model ideal seria un govern "estable", que no estigui "subjecte a hipoteques que trenquin la unitat d'Espanya" i, sobretot, liderat pel PP.

Rajoy, després de dir ben clar que votarà 'no' a la investidura del líder del PSOE, i una vegada ha acabat la reunió del grup parlamentari popular, ha tornat a demanar-li un pacte conjunt perquè, al seu criteri, "aquesta coalició donaria seguretat i certesa als agents socials i econòmics i garantiria la creació d'ocupació".

Tot i que "el suport de C's no és necessari", perquè les forces del bipartidisme sumen juntes majoria absoluta, Rajoy ha insistit en què els tres partits tenen una "coincidència que no tenen altres forces de la cambra" i, ha afegit, "coincidim en assumptes que són bàsics per als espanyols", com la lluita contra el terrorisme.

Suport radical

Això sí. Aquest govern que dibuixa Rajoy no serà possible perquè els socialistes són "imprescindibles" per fer-lo realitat i, per això, s'ha lamentat que Pedro Sánchez no hagi volgut dialogar amb ell des del 20D i que li digués que "no volia saber res del PP".

Ara és el torn del socialista. Sánchez té l'encàrrec de formar govern i "necessitarà un suport hipotecat i radical", que l'ajudaria a formar-se però "no a governar." Això seria "un llast i una amenaça per l'economia espanyola i la recuperació", ha criticat Rajoy.

'España va bien'

Rajoy s'ha referit al fet que els objectius assolits pel seu govern han donat com a resultat que l'economia espanyola "avui vagi bé" perquè, ha recordat, l'any 2015 l'Estat ha tingut un creixement econòmic del 3,2%, mentre que el 2012 –quan els populars van prendre el relleu del Govern espanyol– era de 2,1 punts negatius.

Ara bé. Pel president espanyol en funcions, Espanya encara aniria millor si fos ell qui liderés un govern de coalició perquè "podria fer reformes pactades per molt de temps, incrementar la recuperació econòmica i crear més ocupació".

La qüestió catalana

Rajoy no s'ha oblidat del procés català i ha explicat que, després que divendres passat van recórrer al Tribunal Constitucional la creació de la comissió d'estudi del Procés Constituent, demà presentaran un conflicte de competències per la creació de la conselleria d'Afers Exteriors.

"La situació que alguns estan plantejant a Catalunya exigeix unitat, fermesa i proporcionalitat", ha sentenciat.