El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha garantit avui que "faci el que faci i digui el que digui" ETA, la política antiterrorista no canviarà, sinó que es continuarà aplicant la llei a tota hora i la banda terrorista no trobarà cap escletxa per a la impunitat dels seus crims.

Rajoy ha llançat aquest missatge en un acte en un centre de la Guàrdia Civil a Logronyo després que ahir ETA anunciés per carta que ha donat per acabat el seu "cicle històric" i la seva funció, i que ha desmantellat "completament totes les seves estructures".

Davant d'aquesta carta i altres iniciatives, com ara vídeos i comunicats que ha qualificat de "soroll" i "propaganda", el cap de l'executiu ha recordat que ETA no va aconseguir res de la democràcia espanyola quan assassinava, ni tampoc quan va deixar de matar perquè la seva capacitat operativa va ser "liquidada" per les forces de seguretat.

Ara ha reiterat que tampoc no aconseguirà res amb noves operacions de propaganda.

"L'única política de futur en matèria antiterrorista, com sempre, és aplicar la llei, que per això hi és. I que ningú no cridi a l'engany", ha subratllat.

D'aquesta manera ha ratificat la política contra la banda, que inclou la dispersió de presos, i ha rebutjat la possibilitat que, després de la desaparició d'ETA, el Govern espanyol pugui plantejar-se un acostament dels presos al País Basc.

En cap moment, però, no ha fet referència explícita a les declaracions del lehendakari, Íñigo Urkullu, en què ha considerat que Rajoy és sensible a un canvi en la política penitenciària.

"ETA ha estat derrotada per l'acció de l'Estat de dret i per la fortalesa de la democràcia espanyola. Aquesta —ha dit— és l'única veritat que lluu sobre tanta xerrameca i comentari com el que estem sentint aquests dies".

Per ell, els únics "artesans de la pau" dignes d'aquest nom són els milers de guàrdies civils, policies, jutges i fiscals qe han "acorralat" ETA fins a obligar-la a reconèixer el seu fracàs.

Ha estat tot seguit quan ha insistit que, "faci el que faci ETA, no trobarà cap escletxa per a la impunitat dels seus crims".

"ETA pot anunciar la seva desaparició, però ni els seus crims ni l'acció de la justícia per perseguir-los i castigar-los no desapareixen", ha afegit abans de subratllar també que, "faci el que faci i digui el que digui", no farà canviar la "realitat inqüestionable" que el seu projecte "ha estat un fracàs rotund i clamorós".

Rajoy ha insistit: "No els devem res i no els hem d'agrair res. L'agraïment i el reconeixement és per a tantes víctimes que sempre seran en la nostra memòria, i per als cossos i forces de seguretat de l'Estat que han lluitat en aquesta batalla i l'han guanyada.