Situar el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a menys d'un metre d'una estelada pot semblar impossible a dia d'avui amb el procés a l'ordre del dia i el Parlament tirant endavant –en contra de la voluntat de l'executiu central– les conclusions del procés constituent, entre moltes altres coses.

Però el 1997, Rajoy –quan era ministre d'Administracions públiques– va ser convidat als actes de l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i hi va assistir. I, a més a més, no anava sol.

A l'altra banda del llavors secretari general de Convergència, Pere Esteve, i sota una gran estelada on s'hi pot llegir clarament 'Catalunya sobirana', també hi havia qui va ser president d'Extremadura durant 24 anys, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que últimament no ha fet més que amenaçar Catalunya si acaba desobeint i marxant d'Espanya.

Aquest març, per exemple, Ibarra va avisar que "Espanya està preparada per cops d'Estat des de fora del sistema", tot i que va assegurar que no des de dins, però sí que es va atrevir a vaticinar que la desconnexió tindria "greus conseqüències", així com a rebutjar qualsevol proposta de consulta que no votés –també– la resta de l'Estat.

La trobada del 1997 amb aquests curiosos convidats tenia per objectiu parlar sobre les relacions Catalunya-Espanya al segle XXI. Quasi 20 anys després, el debat continua obert, però amb una diferència clara: Catalunya ja s'ha cansat d'esperar que Espanya es digni a permetre consultar als catalans –altra vegada, entre moltes altres coses– i Rajoy no s'acostaria ni boig a un acte que exhibís una estelada gegant.