L’Estat continuarà actuant contra el referèndum de l’1 d’octubre. Així ho ha advertit aquest divendres Mariano Rajoy des de Barcelona, on ha pronunciat un discurs durant la Junta Directiva del Partit Popular Català el mateix dia que comença la campanya de l'1-O. Després de felicitar la Fiscalia i la Guàrdia Civil per la seva feina aquests últims dies, ha avisat el Govern català que “un president com una nació com la nostra” no pot permetre això i que, si continuen endavant, “ens obligaran a fer allò que no volen fer”.

“L’Estat continuarà actuant, perquè aquesta és la seva obligació”, ha assegurat Mariano Rajoy, que ha promès actuar “en defensa dels ciutadans, la llei, la democràcia i els serveis públics”. El president espanyol ha insistit que l’1-O no hi haurà cap referèndum. Contra “la llei de la força” de l’independentisme, ha demanat no subestimar “la força de la democràcia espanyola”.

Sense anar més lluny, durant el seu discurs, Rajoy s'ha vantat d'haver requisat "més de 100.000 cartells" la passada matinada, durant l'enganxada de cartells després que comencés la campanya electoral. Per això ha felicitat la Guàrdia Civil. També ha agraït la feina del Tribunal Constitucional, la Fiscalia i els cossos policials que han actuat com a policial judicial, tots ells "en defensa de la legalitat i els drets de la gent".

El president espanyol també ha aprofitat per enviar un ultimàtum al vicepresident Oriol Junqueras, després que enviés una carta al Ministeri d'Hisenda informant-lo que no li comunicaria com fins ara si es feien servir fons per a l'1 d'octubre. Després de destacar l'esforç "important" que ha fet l'Estat per "atendre" els serveis públics catalans, ha amenaçat d'assumir des del Govern espanyol els pagaments de la Generalitat, intervenir les seves finances, "si en 48 hores no hi ha un compromís".

En el seu discurs a Barcelona, poc després que la Guàrdia Civil acudís a diverses redaccions de mitjans que havien publicat l’anunci de l’1-O, Rajoy ha denunciat que l’independentisme “intenta liquidar totes les normes de convivència que ens hem donat”, i que ho fa utilitzant “procediments clarament antidemocràtics”. Qualsevol país “mínimament democràtic”, ha defensat, no permetria un “abús” com aquest.

Mantenint el mateix discurs de fermesa que l'ha caracteritzat durant les últimes setmanes, Rajoy ha rebutjat el "diàleg" que ha ofert la Generalitat, com per exemple a la carta enviada avui per Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Colau. “Tenen un concepte curiós del diàleg”, ha afirmat. “L’alternativa que se’m va donar a convocar el referèndum era convocar un referèndum”, ha afegit. Enfront d’això, Rajoy ha insistit que “ja sabien que no ho faria”, perquè “el que és Espanya ho decideixen tots els espanyols”.

Segons Rajoy, la situació al conflicte català comença amb Artur Mas i acaba amb la CUP. El president espanyol ha argumentat que l'expresident de la Generalitat no va conformar-se amb els resultats electorals, va perdre i va haver de pactar amb Esquerra, introduint-lo "en la dinàmica que arriba fins al dia d'avui". Després de la "pantomima" del 9-N, ha continuat, "van tornar a avançar les eleccions, van tornar a perdre i van haver d'aliar-se a la CUP". Avui el PDeCAT, ha conclòs, "s'ha convertit en una mala còpia dels antisistema".