L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegura en el seu llibre, que es presentarà dimarts a Madrid i han avançat El Confidencial i El País, que l'actuació policial de l'1-O va ser correcte i en fa defensa tancada i ferma.

En el llibre, l'expresident arriba a assegurar que "la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van complir amb la seva obligació i van atendre les instruccions judicials, tot i veure's assetjats i inclús agredits", ha apuntat el president espanyol entre 2011 i 2018. "L'escàndol organitzat per l'actuació policial va ser exagerada i injusta", ha puntualitzat Rajoy.

Rajoy també parla de la consulta 9-N a Catalunya, que qualifica de "simulacre de referèndum". De fet, Rajoy assegura que per a ell va ser un acte de "propaganda" sense la menor conseqüència, tot i que molta gent s'ho prenguès com una humuliació. Per acabar el seu comentari sobre la consulta, sentencia que va ser, en definitiva, "una broma de mal gust".

Aplicació del 155

Sobre l'aplicació del 155, Rajoy, sentencia que si Puigdemont hagués convocat eleccions, l'hagués aplicat igual ja que que "no veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit de cap rampell, sinó conseqüències de setmanes d'estudi i d'arguments jurídics i polítics. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada".

En el llibre també es destapa que va ser La Caixa qui va demanar al ministre De Guindos un decret llei urgent per traslladar la seva seu de Catalunya sense haver de reunir la junta. "L'últim que ens faltava aquell octubre del 2017 era afrontar una situació de pànic bancari", ha sentenciat l'exlíder del PP.