L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegura al seu llibre de memòries que tenia pensat aplicar igualment el 155 encara que el president Carles Puigdemont hagués avançat les eleccions al Parlament el 2017.

Segons avança El Confidencial, escriu Rajoy al seu llibre Una España mejor (Plaza Janés) que "no veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit de cap rampell, sinó conseqüències de setmanes d'estudi i d'arguments jurídics i polítics. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada".

No és l'única revelació. L'expresident de Govern detalla que en una reunió a Moncloa el 2017 amb Puigdemont li va preguntar si ell creia que anava a permetre la convocatòria del referèndum.

Rajoy detalla la seva resposta de la següent manera:"Todavía avui em produeix perplexitat la seva resposta: 'No l'autoritzaràs, perquè, a més, no pots.'

El llibre de memòries, que es presentarà el 4 de desembre a Madrid, repassa la visió de Rajoy sobre altres esdeveniments que van marcar la política espanyola, com la moció de censura impulsada per Pedro Sánchez que li va expulsar de Moncloa l'1 juny de 2018 o les pressions que va rebre el seu govern perquè sol·licités el rescat.