Sánchez continua negant la gran coalició que Rajoy dona per feta / EFE

Mariano Rajoy s'ho diu tot ell: en un contacte informatiu improvisat –i poc habitual– amb periodistes just abans del ple de constitució de les Corts Espanyoles en què s'ha donat la presidència del Congrés al PSOE, ha establert les condicions que hauria de complir un acord de legislatura amb els socialistes. N'ha esmentat durada –creu que ha de ser un pacte estable a quatre anys per donar "estabilitat" i "certesa"– i amb qui ha de ser –ha d'incloure també a Ciutadans–. A més, ha tornat a negar que una reforma constitucional sigui efectiva per solucionar el conflicte d'encaix de Catalunya.

Així doncs, Rajoy segueix entenent que acceptar el socialista Patxi López com a president del Congrés és un gest prou poderós per seduir Pedro Sánchez. El "respecte a la voluntat popular", als "interessos generals d'Espanya" i la "coherència" dels socialistes han de fer la resta, com ha sostingut des del 20D. Són precisament aquests arguments als quals ha apel·lat per dissuadir a Sánchez de formar un govern alternatiu amb Podemos, Ciutadans, Esquerra i altres partits "involucrats en aventures independentistes".

El candidat popular confia en les reunions dels diversos representants dels partits amb el rei per començar a perfilar la gran coalició, la forma de la qual és per Rajoy "una qüestió procedimental" que caldrà decidir després.

Tot això el mateix dia en què el secretari general del PSOE ha tornat a negar-se taxativament a RNE a un pacte amb els populars perquè, ha dit, aniria en contra del "70% que han votat alternatives en contra de Rajoy". Sánchez ha tornat a insistir en una coalició "progressista" i ha estès la mà a Pablo Iglesias per arribar a un acord de govern. En aquest sentit, el líder socialista compta amb el suport de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que fins a finals d'any el va pressionar per no facilitar un govern del PP ni un amb Podemos, cosa que abocaria a noves eleccions.

El nou president del Congrés és de la corda de Pedro Sánchez, a qui ha expressat la seva total lleialtat davant dels corrents crítics amb Sánchez promoguts per Díaz.