Nous cops de porta del govern espanyol contra les competències de Catalunya. Després que el Bulletí Oficial de l'Estat (BOE) hagi publicat el cessament del Govern en ple i la convocatòria d'eleccions pel 21-D, ara s'ha sabut que el president espanyol, Mariano Rajoy, que en un principi assumia les competències de la presidència del Govern, ha delegat en la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, aquestes funcions.

I no només això. Santamaría també assumirà el control del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), així com el mandat del Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), segons publica el BOE a la seva pàgina 12.

La vicepresidenta espanyola treballarà colze a colze amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que serà l'encarregat de controlar la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor, la de Patrimoni i la de Tributs i Jocs; però també tindrà capacitat de gestió sobre el CTTI i el Cesicat.

 

Aquesta no és l'única sorpresa que hi ha hagut avui, després que sortís publicat el BOE. Aquesta matinada, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha signat la destitució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que també ha sortit publicada al butlletí. 

El ministre de Rajoy ho ha fet també en el marc de les mesures d’aplicació de l’article 155 de la Constitució avalades pel Senat que li permeten designar els òrgans i autoritats encarregats de donar compliment a les iniciatives dirigides pel govern espanyol a l’administració catalana i ha aprofitat per substituir Trapero pel comissari Ferran López.

D'altra banda, el Consell de Ministres substituirà provisionalment el Consell Executiu. Els ministres queden habilitats per exercir les funcions i adoptar els acords, resolucions i disposicions que corresponguin als consellers, segons "la legislació autonòmica d'aplicació, en l'esfera específica de la seva actuació".

Més destitucions?

I no només això. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, no ha descartat aquest matí a El Suplement de Catalunya Ràdio que en les properes hores es produeixin més destitucions, tot i que ha apuntat que la seva voluntat és que siguin "els menys possibles".

A banda d'això, ha explicat que ara s'han designat els organismes que depenen dels diferents ministeris i que assumeixin les funcions dels consellers destituïts perquè seran ells "els que decidiran els cessaments que es puguin continuar produint".

Ara bé. Tot i mostrar-se prudent, sí que ha subratllat que "no podem descartar que cada ministre decideixi altres cessaments".