El comissari Ferran López és el nou cap dels Mossos d'Esquadra.

El Ministre d'Interior li ha comunicat avui mateix, després de destituir a les 4 de la matinada el major, Josep Lluís Trapero.

Ferran López, el segon de la cúpula dels Mossos, n'és ara el màxim responsable. El Ministeri d'Interior ha decidit prescidir del director general de la policia, fins ara Pere Soler.

El Ministeri de l'Interior diu que amb el nomenament de Ferran López és "materialitza el principi de respectar l'escalafó existent a la Policia Autonòmica de Catalunya, que fixa a aquest comissari com a substitut en cas de l'absència o cessament de l'anterior major". Interior assegura que mantenint l'estructura del cos s'està "aplicant un criteri de escrupulós respecte a la jerarquia dels Mossos d'Esquadra". 

La direcció política del cos queda en mans de la Secretaria General d'Interior, de la que se'n farà càrrec Juan Antonio Puigserver, actual secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior.

En un comunicat, el ministeri, remarca que "es tracta d'una substitució de caràcter purament tècnic, que recau en un profressional gran coneixedor de les materies de seguretat i interior i que és membre de la Junta de Seguretat de Catalunya". Interior també destaca que "la major part de la seva etapa professional la ha desenvolupat a Catalunya".

La actuación del Ministerio del Interior dentro de los Mossos d´Esquadra se realizará desde la máxima consideración al escalafón de este cuerpo policial, aplicando de esta manera un criterio de escrupuloso respeto a la jerarquía de los Mossos d´Esquadra.

La coordinació amb les Forces de Seguretat de l'Estat Espanyol

Juan Ignazio Zoido llança aquest avís: "En el cas que fos necessari per l'evolució dels esdeveniments, per alguna situació determinada, unitats dels Mossos d'Esquadra podrien arribar a ser substituïdes per altres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

"L'objectiu fonamental busca desenvolupar la plena i lleial coordinació dels Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, respectant els seus respectius àmbits competencials, i per tal de donar plena garantia a l'exercici dels drets i llibertats de tots els catalans", diu la declarció d'intencions del Ministeri de l'Interior.

I deixa clar que "la Secretaria d'Estat de Seguretat, en l'exercici de les funcions que li corresponguin en l'article 164 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, impartirà instruccions d'obligat compliment als Mossos d'Esquadra".

A més remarca la cooperació i coordinació entre cossos: "De la mateixa manera que a la resta del territori nacional, on correspon a les delegacions i subdelegacions del Govern el comandament, la direcció i la coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que operen al seu territori, la Delegació i Subdelegacions del Govern a Catalunya assumiran aquestes mateixes funcions també sobre els Mossos d'Esquadra i la seva coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

Actualment el Cos Nacional de la Policia (CNP) i la Guàrdia Civil) tenen la vigilància permanent encarregada a les dependències pròpies de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, la Delegació del Govern, les Subdelegacions de Govern, les seus dels partits polítics nacionals amenaçats , els ports, aeroports, mitjans de comunicació social nacional amenaçats, Tribunal Superior de Justícia, la Ciutat de la Justícia, les delegacions d'Hisenda, Banc d'Espanya, i determinades infraestructures crítiques.

També s'estan duent a terme serveis de protecció i seguretat amb caràcter esporàdic a persones i instal·lacions sensibles.