Després que el 20-D el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, eludís anar al debat a quatre amb Pedro SánchezPablo Iglesias i Albert Rivera, i enviés en el seu lloc la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, avui el líder del PP s'ha mostrat disposat a participar en tots els debats electorals per la cursa a la presidència espanyola del 26-J, inclòs el debat a quatre

Així ho publica avui La Razón, que ho justifica amb una declaració d'un alt càrrec popular de Gènova en què explica que "ni la situació permet desaires a la demanda de la ciutadania perquè debatem, ni podem col·locar el focus en el mateix punt que abans del 20-D".

Ara bé. En una entrevista a la SER, Rajoy no ha confirmat que vagi a un possible debat a quatre perquè durant la campanya electoral està "a les ordres de l'equip de campanya" per no confondre's. El líder popular s'ha tirat flors assegurant: "No crec que hi hagi ningú que hagi participat en tants debats com jo", i ha reconegut que anar a un debat "no és una cosa còmoda".

Incloent tots els partits i sense l'opinió de les parts, ha posat de manifest que "a ningú li ve de gust anar als debats", però ha admès que és una cosa "bona" en democràcia i que "es tracta de complir estàndards democràtics raonables". "Anar a un debat suposa una gran responsabilitat", ha sentenciat.

Aquesta persona que confirmava al rotatiu espanyol la disposició de Rajoy a anar als debats, també estableix que ell "pot presentar-se com l'única alternativa seriosa i sòlida a la divisió de l'esquerra o a un govern radical amb Ciutadans com a comparsa". 

Ell mateix ha negat a la SER deixar de liderar el partit perquè, diu, "crec que estic en un bon moment" i "mentre em trobi bé, amb ganes i estigui fresc, continuaré". D'aquesta manera, Rajoy no farà cap pas enrere i no ho farà perquè, al seu parer, "no crec que sigui bo per a Espanya ni per al meu partit", ha afirmat.

Els populars estan convençuts que ara el seu líder "té més a guanyar, que a perdre" i afirmen que ha perdut la por a la nova política perquè el debat ha quedat "superat" amb tot el que ha passat aquests últims quatre mesos, acabant amb una nova convocatòria electoral i convertint la XI legislatura en la més curta de la història de la democràcia espanyola. 

Encara creu a Soria...

Gairebé un mes després que es fes pública la implicació de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria en els papers de Panamà, Rajoy ha admès que continua creient en ell perquè "ell ens va explicar que va presentar la seva dimissió perquè va cometre un error a l'hora de gestionar les notícies publicades sobre ell, per desconèixer o no recordar-se d'una cosa que va passar fa més de 20 anys".

Això, pel president en funcions "és versemblant", tot i que Soria signés papers anuals que l'implicaven en empreses familiars establertes en paradisos fiscals, i ha reiterat que "jo, per descomptat, el crec".

...i en la gran coalició

Ja advocats a una nova campanya electoral en què tots els partits lluitaran per esgarrapar vots i poder conformar govern, Rajoy ha reiterat, de nou, la seva confiança en la gran coalició. "Era la proposta més raonable", ha posat de manifest, i ho ha argumentant assegurant que "això era un canvi polític de veritat".

Si torna a governar després del 26-J, Rajoy ha volgut deixar clar que "no tinc cap intenció de pujar els impostos" i ha assegurat que "quan pugui, els baixo". En l'habitual discurs de (pre)campanya, el president en funcions ha negat fer noves retallades i ha revelat que "m'importa més crear ocupació, que reduir el dèficit".