El president espanyol Mariano Rajoy compareixerà aquest dimecres a la tarda al ple del Congrés, l'endemà que el president Carles Puigdemont assisteixi al Parlament i enmig dels rumors que es podria votar la declaració d'independència. La compareixença podria servir per explicar les mesures a emprendre en tal cas —per bé que va ser anunciada la nit de l'1 d'octubre després de la jornada referèndum— ja que el president espanyol ha reiterat al Partit Popular durant el Comitè de Direcció d'aquest dilluns que posaria tots els mitjans a l'abast per evitar la independència de facto.

"Impedirem la independència de Catalunya. Prendrem les mesures necessàries. La secessió no es produirà i el govern espanyol ho impedirà", ha dit als seus dirigents, segons ha comunicat el portaveu de la formació Pablo Casado. Així i tot, Casado no ha revelat quines serien aquestes mesures i tampoc ha volgut aclarir si el suport del PSOE era necessari per aplicar el 155, tot i que esperaven "mantenir-se junts". El que sí que ha afirmat és que Puigdemont podria acabar "com qui va declarar fa 83 anys" la independència, és a dir el 1934, en referència al president Lluís Companys, detingut i empresonat per aquells fets.

Tanmateix, es desconeix si Rajoy abordarà al Ple de dimecres les mesures a emprendre o quines podrien ser aquestes.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar al president espanyol durant la trobada del passat 2 d'octubre a la Moncloa que restablís el contacte i obrís una negociació de "manera immediata" amb Puigdemont per promoure el diàleg també amb la resta de forces polítiques i sense excloure expressament Podemos. Aquesta no prosperarà fins que el Govern no renunciï als plans sobiranistes, segons indiquen oficialment a Moncloa. És la mateixa resposta que Rajoy va donar al líder de Podemos, Pablo Iglesias, quan aquest li va oferir fer de mediador en el conflicte.

Al seu torn, el líder de Ciutadans Albert Rivera li va exigir immediatament el 155 davant el temor que la Generalitat no aturés la DUI "amb un burofax del Tribunal Constitucional". Al respecte, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha exposat en una emissora de ràdio que buscarien sempre l'acompanyament d'altres partits per aplicar un article com aquest i Casado advertia que la primera opció era evitar-lo. La qüestió és que fonts de l'executiu central revelaven fa uns dies que segons les seves previsions l'article podia estar aplicat en 5 dies.

El cap de l'executiu central, però, no es va pronunciar després de la trobada amb els seus interlocutors. Va agrair "la sinceritat i lleialtat" de PSOE i Cs amb l'ordre constitucional i fonts de la Moncloa explicaven que el gallec s'havia compromès a "estudiar amb responsabilitat la proposta de la resta de forces polítiques considerant que només estan animades per la defensa del bé comú i el sistema democràtic". 

Així i tot, les darreres declaracions de Rajoy apuntaven en la línia que Rajoy podria deixar passar una declaració d'independència simbòlica o retòrica, com va dir en un parell d'entrevistes a mitjans de comunicació aquest cap de setmana.