El president del Govern i líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns a la cúpula del partit que l'XVIII congrés nacional se celebrarà al mes de febrer del 2017 a Madrid, amb dos anys de retard respecte a l'anterior per les successives cites electorals. Aquest conclave es regirà pels actuals estatuts, de manera que votaran els compromissaris elegits en cada territori, i no s'aplicarà la regla "un militant, un vot" que defensen algunes veus dins del PP. 

En una roda de premsa a la seu del PP, després del comitè de direcció que ha presidit Rajoy, el vicesecretari d'Organització del partit, Fernando Martínez-Maillo, ha indicat que el proper 14 de novembre es reunirà la junta directiva nacional per convocar aquest conclave, que tindrà lloc a Madrid.

A més, aquesta junta directiva nacional –màxim òrgan del partit entre congressos segons estableixen els estatuts del PP– s'encarregarà de nomenar un comitè organitzador d'aquest congrés nacional, quines seran les ponències i els ponents, així com el nombre de compromissaris que acudiran a aquest.

Una d'aquestes ponències que se sotmetran a debat és la dels estatuts, però mentre no s'aproven unes noves regles internes, en el conclave de febrer regiran les que es van aprovar fa més de quatre anys a Sevilla perquè "la llei existeix per complir-la", en paraules del vicesecretari d'Organització.

Arran d'aquest congrés nacional, el PP celebrarà els congressos regionals i provincials, que també van amb retard, en els quals ja s'aplicaran les noves normes de funcionament intern que s'aprovin al congrés de febrer. "La idea que tenim des del partit és intentar tancar tot el període congressual des de febrer fins a l'estiu", ha manifestat Maillo.

"Al PP hi haurà urnes"

El dirigent del PP ha assegurat que el seu sistema de votació per compromissaris és "tan democràtic" com el d'altres formacions i ha assenyalat que això no vol dir que els compromissaris no votin. De fet, ha explicat que si hi ha més sol·licituds per ser compromissari de les permeses en cada territori, se sotmetrà a votació i en llistes obertes.

"Al PP hi haurà urnes i els afiliats podran votar", ha exclamat, per subratllar que alguns defensen les primàries però després tenen congressos amb "candidat únic" com Ciutadans o en el cas del PSOE les fan però canvien el "pany" del candidat elegit pels militants a Madrid, en al·lusió a Tomás Gómez a Madrid.

"El suflé de les primàries també s'ha de baixar", ha postil·lat. No obstant això, algunes veus del PP –entre elles el PP madrileny– porta mesos defensant donar més veu als més de 800.000 militants del partit i apostar per la regla 'un militant, un vot'.

Maillo ha dit que en tots els congressos hi ha un "element de renovació i d'actualització". "El debat ha de ser de fons, de continguts, de procediments i què volem ser. I sobre les fortaleses que tenim, com podem continuar sent el partit líder a Espanya i de centre-dreta referent per als espanyols", ha agregat.

Un partit "fort" i "cohesionat"

El dirigent del PP ha assenyalat que, una vegada que hi ha Govern constituït, es necessita un partit "fort" i "cohesionat" que brindi suport a totes les estructures territorials, tant d'àmbit nacional com autonòmic i provincial. Segons ha afegit, aquesta cita té una "extraordinària importància" per donar a conèixer el seu "missatge", que és el mateix a tot Espanya, i enfortir a la formació.

Dit això, Maillo ha tret ferro al fet que no formin part de l'Executiu cap dels vicesecretaris generals, ja que, segons ha dit, ells no s'han col·locat en les travesses. A més, ha insistit en la importància que al costat d'un Govern fort hi hagi un partit "fort".

"Cometríem un error molt lamentable si tots els que estem en el partit ens incorporem tots de cop i volta al Govern", ha manifestat, per afegir que ells són encara "uns pipiolis" perquè "acaben d'arribar" i el seu treball encara no ha acabat. Si repeteixen o no en les seves responsabilitats, ha prosseguit, és una decisió que "es prendrà en el proper congrés".

En ser preguntat si ell també té ganes de seguir en el seu càrrec com Cospedal al seu lloc de secretària general, ha indicat que ell està "encantat" on està i que "mai" havia pensat d'arribar on ha arribat. "Estic profundament agraït per la confiança i no aspiro a res més que a fer bé la meva feina", ha declarat