María Dolores de Cospedal va optar dijous passat per emmudir a la comissió de la Kitchen del Congrés dels Diputats. En canvi, l’estratègia de Mariano Rajoy aquest dilluns ha estat la contrària: respondre a tots i fins i tot encarar-se amb alguns diputats, com el republicà Gabriel Rufián. Ha respost per a negar-ho tot i per a sortir en defensa de la llavors cúpula del Ministeri de l’Interior, el ministre Jorge Fernández Díaz i el secretari d’Estat Francisco Martínez, tots dos imputats per aquesta trama parapolicial per a robar documentació comprometedora a Luis Bárcenas.

Per negar, l’expresident del govern espanyol ha negat fins i tot l’existència d’una caixa B al Partit Popular, sinó que era una cosa exclusiva del llavors tresorer Luis Bárcenas. Quan li han retret justament les sentències que condemnen el partit, Rajoy ha argumentat que la formació va ser condemnada com a partícip a títol lucratiu, que exigeix el desconeixement dels fets”. Si no, ha rebatut, “no seríem condemnats com a partícips a títol lucratiu”. Ha insistit que cap tribunal ha “acreditat” aquesta caixa B i que ni ell ni cap membre del PP no en tenia coneixement. “Ni en vaig tenir cap coneixement ni cap tribunal ho ha dit”, ha reblat.

 

Tampoc no ha tractat mai amb l’excomissari José Manuel Villarejo, ha reiterat per activa i per passiva. L’exfuncionari policial va declarar en aquesta comissió que va mantenir contacte directe amb Rajoy justament al voltant de l’operatiu Kitchen per a seguir i robar documents a Bárcenas. “No el conec ni he parlat en la meva vida amb ell, ni directament ni indirecta. Mai no li he enviat cap missatge i mai no m’ha enviat cap missatge”, ha repetit en diverses ocasions quan ha aparegut el nom de Villarejo. Davant les acusacions, ha rebatut que tant ell com Bárcenas, en l’exercici del seu dret a la defensa, “tenen el dret a mentir”.

La mateixa tònica pel que fa a la pròpia Operació Kitchen, a qui Villarejo també ha situat al capdavant malgrat no estar imputat. “No he tingut coneixement mai d’aquesta operació”, ha defensat l’expresident conservador, que davant la insistència d’alguns portaveus ha insistit: “No he donat cap instrucció d’alguna cosa que no coneixia”. També ha negat tenir coneixement d’un suposat àudio, d’una conversa entre ell i Bárcenas, on suposadament destruiria proves en una trituradora.

És més, Mariano Rajoy ha sortit en defensa de qui va ser la seva cúpula al Ministeri de l’Interior, avui imputada per l’Operació Kitchen: el ministre Jorge Fernández Díaz i el seu número dos Francisco Martínez, secretari d’Estat de Seguretat. De tots dos ha dit tenir una “magnífica opinió” i que creu en la seva "innocència". En diverses ocasions ha apel·lat a la seva presumpció d’innocència, recollida pels tractats internacionals de drets humans i per la Constitució espanyola. En algun moment ha arribat a alliçonar els portaveus sobre drets fonamentals.

Unes declaracions que xoquen amb les de l’excomissari José Manuel Villarejo, que avui mateix ha tornat a insistir que Rajoy va autoritzar l’Operació Kitchen i que, per tant, en tenia ple coneixement. “Ningú de certa categoria pot creure’s que el senyor Rajoy no estava al darrere d’aquesta autorització”, ha assegurat l’exfuncionari policial en declaracions a les portes de l’Audiència Nacional. En comissió va arribar a explicar que s’intercanviava missatges amb el llavors president del govern espanyol.

Tensió amb Rufián

Mariano Rajoy se les ha tingut amb diversos portaveus dels grups parlamentaris, però especialment amb el republicà Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC ha arrencat preguntant-li “per què menteix” en negar l’existència de la caixa B a l’interior del PP, i li ha lliurat una còpia de la sentència de la Gürtel que justament va impulsar la moció de censura de Pedro Sánchez. La intervenció ha acabat amb Rufián llegint la llarga llista de casos de corrupció que han perseguit el PP durant els últims anys. "Sort que vostè no és jutge perquè, si no, garrote vil", li ha etzibat Rajoy fent el gest amb la mà sobre el coll. El president espanyol l’ha acusat d’”agredir-lo” durant l’interrogatori, intentant fer de “policia, fiscal, jutge instructor i tribunal sentenciador”. I ha conclòs: “Avui ha fet el ridícul”.

 

El PP a l’atac

El PP ha acabat la seva participació a la comissió d’investigació a l’atac, amb la portaveu parlamentària Cuca Gamarra al capdavant. És l’única diputada que no ha fet cap pregunta, però ha carregat durament contra els seus companys “comunistes, independentistes i altres representants de l’esquerra més radical” per haver protagonitzar un “espectacle” i una “causa general” contra la seva formació.

Un cop finalitzades les declaracions, els diputats començaran a redactar les conclusions de la investigació. L'informe haurà de ser aprovat per la comissió abans que acabi l'any 2021 i després de vacances de Nadal s'elevarà al ple del Congrés per a la seva ratificació.