Aquest dilluns conclouen les compareixences a la comissió d’investigació de l’Operació Kitchen. I ho fa amb tota la carn a la graella: a les quatre de la tarda amb la declaració de l’expresident espanyol Mariano Rajoy, a qui l’excomissari José Manuel Villarejo situa des de fa temps al darrere de l’operatiu parapolicial per a espiar i robar documentació comprometedora per al PP a l’extresorer Luis Bárcenas. Tan sols unes hores abans de la cita a la cambra baixa, el policia retirat ha tornat a assenyalar l’exmandatari com a ple coneixedor de la trama.

En una breu atenció als mitjans de comunicació abans d’entrar al seu judici a l’Audiència Nacional, José Manuel Villarejo ha assenyalat que la seva actuació a l’Operació Kitchen, “com en altres” projectes, va ser “el que en intel·ligència es coneix com un MEA (sic), que és motivació, encàrrec i autorització”.  L’excomissari ha explicat que “són projectes igual que l’operació Catalunya i altres actuacions com la de la senyora (Corinna) Larsen”. I ha apuntat contra Mariano Rajoy: “Ningú de certa categoria pot creure’s que el senyor Rajoy no estava al darrere d’aquesta autorització”.

 

D’aquesta manera, Villarejo es reafirma en el que ja va declarar el passat maig a la comissió de la Kitchen al Congrés. L’exfuncionari policial va assegurar llavors que s’intercanviava missatges de mòbil directament, sense intermediaris, amb el llavors president del govern espanyol, que “tenia interès en qüestions d’estat”. De la mateixa manera, l’excomissari va relatar que una sèrie de persones, com la llavors secretària general del PP María Dolores de Cospedal o el secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, li transmetien periòdicament les “inquietuds del president del govern”.

Més enllà de Rajoy, José Manuel Villarejo també s’ha referit a la negativa de María Dolores de Cospedal, exsecretària general del PP, a declarar la setmana passada en aquesta mateixa comissió d’investigació. Villarejo ha diagnosticat que estan “espantats” i ha advertit l’exministra del PP que “la por podreix per dins”. Ha contraposat dues menes de persones, les que "enfronten" els problemes a la vida i "les que en fugen".

L’expresident del govern espanyol i del PP està citat aquest dilluns a les quatre de la tarda al Congrés dels Diputats, on tancarà la ronda de compareixences. La setmana passada, Rajoy ja va avançar en una entrevista que hi acudiria i que estava disposat a respondre les preguntes que li formulessin. Un cop finalitzades les declaracions, els diputats començaran a redactar les conclusions de la investigació. L'informe haurà de ser aprovat abans que acabi l'any 2021 i després de vacances de Nadal s'elevarà al ple del Congrés per a la seva ratificació.