"Units en el dolor, junts en la resposta". Així es titula l'article que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, publica aquest dilluns a La Vanguardia i El Periódico després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Rajoy aprofita la tribuna per a apel·lar a la unitat en la lluita contra el terrorisme, "tinguem les idees que tinguem, votem a qui votem, i discrepem en el que discrepem". 

"Els que creiem en la democràcia i en les societats lliures i obertes estem cridats a romandre units en la defensa del llegat de la civilització contra la barbàrie del fanatisme, l'odi i el terror", defensa el president espanyol. És en aquest sentit que recorda que es tracta d'una "amenaça conjunta" que reclama una "resposta conjunta". 

Per una banda, Rajoy destaca que, malgrat tot, "hem tornat a descobrir els gestos, les actituds i la temprança que retraten una societat solidària i madura". Per l'altra, també posa en relleu "l'onada d'afecte" que ha arribat a Catalunya "des de l'últim racó del globus".

El president del govern espanyol afirma que, si els terroristes van escollir La Rambla i Cambrils com a objectius, "és perquè el bullici dels seus carrers i la seva alegia encaren tots els valors, drets i llibertats que el gihadisme detesta". En aquest sentit, expresa el seu "suport més ferm" als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i les policies locals.

L'amenaça gihadista “és la principal preocupació dels ciutadans europeus, i per tant, prevenir-lo, combatre’l i eradicar-lo ha de ser la prioritat absoluta dels qui tenim l’encàrrec dels ciutadans de gestionar els afers comuns”, sosté Rajoy. Es mostra "plenament convençut" que les institucions i partits "continuarem estant a l'alçada de la responsabilitat a la qual estem obligats".

"Recuperarem la nostra vida, en llibertat i concòrdia, perquè aquest és el millor homenatge que podem fer als qui avui ja no estan amb nosaltres", conclou Rajoy.