“Xantatge intolerable”, així ha definit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la voluntat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de celebrar un referèndum o bé aplicar una declaració d’independència si aquest no es pot realitzar. “Pretén trencar Espanya en 24 hores”, ha dit Rajoy, que ha insistit que el president català ha d’anar al Congrés a explicar la seva proposta.

"Que es reuneixi on vulgui i amb qui vulgui, però que vingui al Parlament Nacional. Tot i això, jo no li donaré suport", ha sentenciat Rajoy. A més a més ha posat en dubte la voluntat de Puigdemont a l'hora de convocar un referèndum, ja que ha declarat que "hauria de venir a donar la cara per demostrar que està convençut del que predica".

La insistència del president del govern espanyol no ha cessat i ha tornat a remarcar que "la llei de ruptura és antidemocràtica", d'altra banda ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador: "Espanyols, això no passarà". 

En la mateixa línia ha acabat dient que "tot plegat es tracta d'un disbarat, l'esdeveniment més greu que he vist al llarg de la meva carrera política".

La llei de ruptura

Aquesta roda de premsa de Mariano Rajoy arriba poques hores després que es conegui l'esborrany de la Llei de transitorietat jurídica que prepara la Generalitat. Aquest preveu que si el govern de Mariano Rajoy impedeix el referèndum, la també coneguda com la llei de ruptura entrarà en vigor immediatament amb una declaració unilateral d'independència (DUI).

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat que avui mateix reunirà la cúpula fiscal per començar a analitzar l'esborrany de la llei per a la independència de Catalunya i ha garantit que, si s'aprecia que atempta contra la llei, es presentarà una querella.

Maza ha recalcat que a Espanya l'estat de dret funciona i es persegueixen les conductes que atemptin contra la llei, tant en matèria de corrupció, com en aquest tipus de situacions.

"Nosaltres farem el que creguem"

"Que tothom faci la feina que creu que ha de fer i nosaltres farem la nostra”, ha sentenciat el vicepresident Oriol Junqueras referint-se a la fiscalia.  

Per la seva banda, Raül Romeva ha afegit que l’esborrany de la llei de desconnexió que avui ha publicat El País és això un esborrany, que “com tots els processos dinàmics s’està discutint i millorant” i que s’està fent amb “respecte a les majories”.