L'exsecretari d'Estat de Seguretat i propulsor dels Grups Antiterroristes d'Alliberació (GAL) Rafael Vera, ha reivindicat a La Sexta Columna la guerra bruta contra el terrorisme i la seva implicació com a terrorista d'Estat, fet pel qual va ser condemnat a més de deu anys de presó.

En l'entrevista, Vera no només no ha mostrat cap penediment per les seves accions, sinó que ha reivindicat la feina dels GAL i ha criticat els impediments que l'Estat espanyol posa a l'hora de combatre el terrorisme, com ara el dret a un judici just. 

Errors

"He comès errors, com qualsevol," reconeix Vera, restant importància a la magnitud de tals errors. Durant el mandat de Felipe González, Vera va ser titular de la secretaria d'Estat per la Seguretat, i es va convertir en un dels màxims exponents del terrorisme d'Estat contra ETA, els GAL. Anys després, Vera ha estat condemnat a la presó per segrest i malversació de fons públics per finançar el grup terrorista.

Dues dècades després, Vera encara no ha reconegut la seva culpa, però sí la del seu entorn: "O bé he confiat en algú que no hauria d'haver confiat, o bé m'he callat davant de certes situacions per les circumstàncies. Jo crec que he comès més errors per passiva que per activa," explica Vera en l'entrevista.

Defensa 

Potser un fet més desconcertant que les seves paraules és el to amb què les pronuncia o les autocorreccions que fa mentre parla: "Ells mataven-- és la meva frase preferida-- i nosaltres ens defensàvem" diu amb naturalitat. "Bé, hi ha moltes formes de defensar-se," matisa immediatament, de passada, fent un gest d'indiferència amb la mà. 

La justificació de Vera continua amb una comparació entre el terrorisme d'ETA amb l'islàmic: "Però, a la guerra, el mateix passa amb el terrorisme islàmic, al cap el liquiden, i no el presenten a un jutjat detingut, a Osama bin Laden no el porten a un jutjat als Estats Units, sinó que l'executen directament allà," lamenta l'exsecretari.

Vera enveja obertament la política antiterrorista nord-americana i la seva opacitat, el poder amb el qual poder actuar sense cap mena de límits: "Ningú diu res al seu país, és una altra cosa, és una altra visió." Sembla realment afectat pel sistema democràtic i la prevalença dels drets fonamentals, un fet més comú a Europa. 

Amb aquest apunt, Vera carrega contra els mecanismes propis d'un Estat de dret, com ara el dret a un judici just, que garanteixen uns mínims per a tothom. Però les lamentacions no acaben aquí, l'exsecretari d’Estat va més enllà i assenyala directament la societat espanyola per la seva tolerància amb el terrorisme, o, si més no, la persecució del seu propi terrorisme d'Estat. El problema, conclou Vera, és irreparable: "Espanya està plena d'espanyols"

 

Foto principal: l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Rafael Vera, en una entrevista per La Sexta Columna